Nyheter

Säpos toppchef häktad för spioneri för Iran

En iransk man häktad på sannolika skäl misstänkt för att under flera årstid ha spionerat i Sverige.

Mannen har tidigare arbetat på Säpo och Försvarsmakten, och är idag högt uppsatt chef på en annan statlig myndighet, enligt rapporter.

Chefsåklagaren Per Lindqvist vid riksenheten för säkerhetsmål säger till Expressen och andra medier att brottet ska ha skett under perioden 2012-2015 i bland annat Stockholm.

Kia Peyman, född 1980, är för närvarande i generaldirektörens stab på Livsmedelsverket där han bland annat ansvarar för säkerhetsfrågor och psykologiskt försvar. Han är född i Irans huvudstad Teheran och kom till Sverige 1985.

Det är en konsekvens av Sveriges blidkande politik gentemot Iran. Vi har varnat Sverige för iranska regimens destruktiva handlingar under flera år. 

FFFI har påtagliga gånger avslöjat och varnat att iranska regimen trappar upp sitt spionage i världen. I Sverige riktar sig detta mot framförallt mot svensk- och exiliranier men även svenska universitet och företag. Iranska regimen bedriver också underrättelseverksamhet som utgör hot mot enskilda personers liv och hälsa. Det varnade Säpo i sin årliga rapport tidigare i år och uppmanar till en nationell ansträngning för att bemöta hotet.

I april arreaterades ett terrormisstänkt iransk par av säkerhetspolisen som sitter häktade misstänkta för stämpling till terrorbrott i Stockholmsområdet

Iran är intresserade av politiska flyktingar, vill importera kärnteknik som drabbats av sanktioner från EU och FN samt [information om] den svenska truppen i Afghanistan, framhåller Säpo i sin årsrapport.

Iranska regimens spionage i Sverige

Rapporten tillägger att i Sverige finns många iranier med släktingar i hemlandet, något regimen kan utnyttja för utpressning när de försöker värva agenter här.

2012 rapporterade Säpo att Iran toppar spionageverksamhet i Sverige.

2019 greps en 46-åringen greps av Säpo och har nu suttit spionanklagad i häkte i över sju månader.

Mannen var kopplade till en serie iransk attentat som spänner över flera europeiska länder, där han ska ha kartlagt människor som lever under dödshot.

FFFI har varnat för iranska regimens hot och spionage i Sverige och utlandet under många år. Regimen utnyttjar oftast sårbara invandrare från fattiga länder som Afghanistan eller iranier med dubbla medborgarskap för att genomföra olagliga och terrorverksamhet, inte minst i Sverige. Tidigare i år publicerade FFFI ett reportage om hur iranska regimen trappar upp sitt spionage i världen. https://www.fffi.se/2021/01/25/iranska-regimens-spionage-i-vast-allt-aktivare/ 

Svensk-iranier har gång på gång krävt att regeringen ska agera mot detta hot utan framgång.https://www.fffi.se/2019/10/13/svensk-och-exiliranier-kraver-atgarder-mot-regimens-spionage-i-sverige/