Mänskliga Rättigheter, Nyheter

FN:s Iranrapportör stöder och uppmanar till utredning av 1988 års massaker

FN:s särskilde Iranrapportör uppmanar till en oberoende utredning av 1988 års massaker på tusentals politiska fångar och Raisis ansvar i dessa massarättningar.

Förra veckan uppmanade FFFI Sverige att ta sitt internationella ansvar och kräva att FN tillsätter en utredningsgrupp och utreder 1988 års massaker på 30,000 politiska fångar i Iran med mål att åtala de ansvariga. Svensk- och exiliranier ställde sig bakom kravet under flera aktioner i Stockholm, Göteborg och Malmö i lördags.

Javaid Rehman säger i en intervju med brittiska nyhetsbyrån Reuters på måndagen att han stöder en sådan utredning och att hans kontor har samlat bevis och vittnesmål genom åren.

”[Vi är] redo att dela dem om FN:s MR-råd eller andra organ inrättar en opartisk utredning” sade han till Reuters och tillade.

”Jag tror att det är dags och det är väldigt viktigt nu när Raisi är den (valda) presidenten att vi börjar utreda vad som hände 1988 och individernas ansvar. En utredning ligger i Irans intresse och skulle ge [offrens] familjer ett avslut.”

Regimen försöker dölja massakern

Javaid Rehman uttryckte samtidigt oro över rapporter om att regimen håller på att förstöra vissa massgravar som en del av ett pågående försök att dölja massakern.

Raisi och regimen har inte erkänt 1988 års massaker på 30,000 politiska fångar som började med en fatwa från regimens grundare och första högste ledare, Khomeini.

Under sin första presskonferens som regimens nya president den 21 juni försvarade Raisi sin roll i regimens tidigare och nuvarande MR-brott. Raisi sade att han var stolt över sitt arbete som åklagare och domare inom regimens så kallade rättsväsende.

FN:s Iranrapportör kritiserar presidentvalet och systemisk straffrihet i Iran

FN:s särskilde Iranrapportör förkastade även regimens presidentval och kritiserade avsiktliga och manipulerande strategier för att säkra seger för en viss kandidat. Han lyfte särskilt fram regimens försök att mörklägga Raisis tidigare roll och bakgrund genom hot och arresteringar.

”Omfattningen av avrättningar som vi hör antyder att det var en del av en politik som fördes … Det var inte bara en person”, sade FN:s särskilde Iranrapportör beträffande 1988 års massaker. Han påpekade även att ingen hade genomfört ”en ordentlig utredning” av dödandet av demonstranter under de folkliga protesterna i november 2019 och tillade.

”Det finns en utbredd och systemisk straffrihet i landet för grova människorättskränkningar både historiskt och idag.”