Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Brittisk-iransk biståndsarbetare döms till ytterligare ett års fängelse

Iranska regimens så kallade rättsväsende dömde brittisk-iranska biståndsarbetaren Nazanin Zaghari-Ratcliffe till ytterligare ett år i fängelse för propaganda aktiviteter mot regimen. Det rapporterar brittiska medier på måndagen.

Hon får inte heller lämna landet under ett år för att ha deltagit i en protest utanför iranska regimens ambassad i London 2009, berättar hennes advokat Hojjat Kermani för en av regimens statliga nyhetssidor Emtedad.

Storbritanniens utrikesminister, Dominic Raab, kritiserade domslutet i ett uttalande på twitter och skrev.

”Detta är ett helt omänskligt och omotiverat beslut. Vi fortsätter att uppmana Iran att omedelbart släppa Nazanin så att hon kan återvända till sin familj i Storbritannien. Vi fortsätter att göra allt vi kan för att stödja henne.”

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kritiserade också domen. ”Domslutet var fel och regeringen kommer inte att ge upp kampen för att” få biståndsarbetaren frigiven, rapporterar Sky News genom att citera Boris Johnson.

Storbritannien anklagar regimen för utpressningsdiplomati

Nazanin släpptes fri i mars i år efter att ha avtjänat sitt femåriga fängelsestraff för falska anklagelser om ”försök att störta regimen” och ”spionage”. Hon fick dock inte lämna Iran i väntan på en ny rättegången sedan regimen riktat nya anklagelser mot henne.

Många däribland hennes familj befarade att regimen letade efter en ursäkt för att hålla henne kvar. Syftet är att press den brittiska regeringen till att betala tillbaka en tidigare skuld på 400 miljoner pund. Det har regimtjänstemän sagt till Nazanin i fängelset och under förhören, berättar hennes familj.

Storbritanniens före detta utrikesminister Jeremy Hunt har anklagat iranska regimen för utpressningsdiplomati.

“Nazanin är inte den enda som hålls frihetsberövad, trots att hon är helt oskyldig, i syfte att utöva diplomatiska påtryckningar”, sade han till BBC Radio 4s Today programme den 28 december 2018.

Brittiska UD gav henne diplomatiskt skydd i mars 2019 i ett försök att säkra hennes frigivning.