Nyheter

Brittisk-iranska biståndsarbetare fri men får inte lämna Iran

Brittisk-iranska biståndsarbetaren Nazanin Zaghari-Ratcliffe släpps fri men får inte lämna Iran i väntan på en ny rättegången nästa vecka. Det enligt rapporter i brittiska och svenska medier. Hon är nu fri att resa vart hon vill inom Iran.

”Nazanin Zaghari-Ratcliffe friats, men kallats till att framträda inför rätten nästa vecka, vilket hindrar henne från att lämna Iran och återvända hem”, rapporterar TT och hänvisar till AFP.

Hennes fotboja togs bort på söndagen sedan hon avtjänat sitt femåriga fängelsestraff för falska anklagelser om ”försök att störta regimen” och ”spionage”, enligt rapporter från Iran.

”Vi välkomnar att Nazanin Zaghari-Ratcliffes fotboja är borttagen, men Irans fortsatta behandling av henne är oacceptabel. Hon måste få återvända till Storbritannien så snart som möjligt för att bli återförenad med sin familj”, skriver Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab på Twitter på söndagen.

Storbritannien gav henne diplomatiskt skydd i mars 2019 för att säkra hennes frigivning.

Hon avtjänade sista året av sitt fängelsestraff i husarrest efter coronautbrott i iranska fängelser. Regimen tvingade henne att betala avgift för fotbojan som hon fått bära under denna tid. Regimens myndigheter vägrar också lämna tillbaka hennes brittiska pass, enligt rapporter från Sky News.

Regimen försöker utpressa Storbritannien

Många däribland hennes familj befarar nu att regimen letar efter en ursäkt för att hålla henne kvar. Syftet är att press den brittiska regeringen till att betala tillbaka en tidigare skuld på 400 miljoner pund. Det har regimtjänstemän sagt till Nazanin i fängelset och under förhören, berättar hennes familj.

De är oroliga för att regimens rättsväsende ska döma henne till fängelse under nästa veckas domstolsförhandlingar för nya eller samma falska anklagelser.

Iran betalade Storbritannien för tusentals stridsvagnar under 70-talet. Men Storbritannien slutade leverera stridsvagnarna efter att prästerskapet tog över maken efter 1979 års revolution. Den brittiska regeringen har sagt att landet försöker finna ett sätt att betala skulden, vilket försvåras av gällande sanktioner mot regimens försvarsdepartement.

Storbritanniens före detta utrikesminister Jeremy Hunt har anklagat iranska regimen för utpressningsdiplomati.

“Nazanin är inte den enda som hålls frihetsberövad, trots att hon är helt oskyldig, i syfte att utöva diplomatiska påtryckningar”, sade han till BBC Radio 4s Today programme den 28 december 2018.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, 37 år, från norra London arbetade som projektledare vid brittiska Thomson Reuters foundation när hon arresterades. Hon greps tillsammans med sin dotter på Teherans flygplats den tredje april 2016 av revolutionsgardet när de var på väg hem till London efter att ha besökt familjen.

Hennes dotter Gabriella har fått lämna Iran och bor nu i London tillsammans med sin far, Richard Ratcliffe, som kampanjar aktivt för sin frus frigivning.