Nyheter

Frihetsberövad brittisk-iransk mor ges diplomatiskt skydd

Storbritannien ger brittisk-iranska biståndsarbetaren Nazanin Zaghari-Ratcliffe diplomatiskt skydd. Det tillkännagav brittiska UD i ett pressmeddelande på torsdagen.

Beslutet från utrikesministern Jeremy Hunt är det senaste i försöken att säkra hennes frigivning, enligt brittiska UD.

“Nazanin Zaghari-Ratcliffe är en oskyldig kvinna som har spenderat de senaste tre åren i ett iranskt fängelse, skild från sin dotter och sin make. Vi har jobbat hårt för att säkra hennes frigivning, men inte lyckats trots upprepade ansträngningar”, sade brittiska utrikesministern.

Jeremy Hunt beklagade även att de brittiska försöken inte ens lyckats säkra henne den medicinska behandling hon brådskande behöver trots alla löften om det motsatta.

“Så jag har idag beslutat att Storbritannien kommer att utöva diplomatiskt skydd, ett steg som är extremt ovanligt. Det innebär att den brittiska regeringen formellt erkänner att hennes behandling inte uppfyller Irans skyldigheter enligt folkrätten och höjer den till en formell mellanstatlig fråga”, tillade han.

Brittiska UD och tidigare diplomater förväntar sig inte att beslutet ska leda till Nazanins frigivning över en natt. Dagens besked sätter dock enorm press på iranska regimen, enligt brittiska medier.

“Mitt beslut är ett viktigt diplomatiskt steg som signalerar till Teheran att dess beteende är helt fel”, säger brittiska utrikesministern.

“Ingen regering borde använda oskyldiga individer som ett verktyg för att utöva diplomatiska påtryckningar”, tillägger han och uppmanar iranska regimen att släppa “denna oskyldiga kvinna så att hon kan återförenas med sin familj.”

Diplomatiskt skydd innebär att en stat med stöd av Wienkonventionerna skyddar den medborgarens intressen i den främmande staten.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, 37 år, från norra London, arbetade som projektledare vid brittiska Thomson Reuters foundation när hon arresterades.

Hon greps tillsammans med sin dotter på Teherans flygplats den tredje april 2016 av revolutionsgardet när de var på väg hem till London efter att ha besökt familjen, vilket FFFI rapporterade om tidigare.

Nazanin dömdes senare samma år till fem års fängelse anklagad för ”försök att störta regimen” och för ”spionage”. Hon hungerstrejkade under flera dagar i januari efter att ha nekats medicinsk behandling och vård i fängelset.