Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran: Brittisk-iransk forskare dömd till nio års fängelse

Prästerskapets regim i Iran har dömt en brittisk-iransk antropolog, Kameel Ahmady, till nio års fängelsestraff. Han var anklagad för statsfientlig forskning, rapporterade revolutionsgardets nyhetsbyrå Tasnim på söndagen.

Ahmady, som är kurd, ska även betala böter på 600 000 euro, motsvarande 6,1 miljoner kronor. Summan motsvarar det bidrag han ska ha fått från institutioner för sin forskning. Iran beskyller dessa institutioner för att ha försökt att störta landets styre.

”I motsats till alla … hopp om en rättvis rättegång dömdes jag efter att ha nekats tillgång till en advokat under 100 dagars fängelse och efter utomrättsliga förhör samt två oprofessionella rättegångar fulla av rättsliga kränkningar”, twittrade Ahmady.

Iranska regimens pågående diplomatiska utpressning

Iranska regimen håller sedan tidigare den svenska läkaren Ahmadreza Djalal i fängelse i Iran. Han är dömd till döden för påhittade brott som “korruption på jorden” och “spioneri”. Regimen hotade att verkställa dödsstraffet inom kort för att få Sverige och EU till fångutväxling.

Under helgen avrättade regimen även den iranske journalisten och aktivisten Ruhollah Zam. Irans så kallade rättsväsende dömde honom till döden i juni i år. Han stod anklagad för ”korruption mot jorden” och för att ha underblåst regimkritiska protester i landet. Zam bodde i exil i Frankrike under många år. Han var kidnappad i Irak efter att regimen lurat honom i en fälla.

Utrikesminister Ann Linde (S) uttryckte oro över avrättningen på Twitter under lördagen och sade.

”Oroväckande nyheter att journalisten Ruhollah Zam har blivit avrättad i Iran. Sverige, som resten av EU, motsätter sig kategoriskt dödsstraff. Iran måste respektera internationella mänskliga rättigheter däribland yttrandefrihet och pressfrihet.”

Det franska utrikesministeriet meddelade på Twitter under söndagen att ambassadörer från Frankrike, Italien, Tyskland och Österrike i Teheran kommer inte längre att delta i företagarkonferensen planerad för måndagen i Teheran på grund av regimens ”barbariska och oacceptabla” avrättning av journalisten, Ruhollah Zam.