Avrättningar, Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran avrättade journalist

Iranska regimen verkställde dödsdomen mot journalisten Ruhollah Zam tidigt på lördagsmorgonen, lokal tid, uppger regimens statliga medier.

Ruhollah Zam, 47, har tidigare levt i exil. Han greps i oktober 2019, efter att Irans regim lyckats lura journalisten i en fälla i grannlandet Irak.

Zam dömdes till döden i juni i år, anklagad för ”korruption mot jorden”. Iranska regimen använder ofta denna term i påstådda fall som rör spionage eller försök att störta Irans regim.

Ruhollah Zam drev nyhetskanalen AmadNews och hade en kanal på den i Iran populära chatt-appen Telegram, vilket FFFI rapporterade förra veckan. Iranska myndigheter anklagade honom för att ha uppmuntrat till våld och inspirerat till de rikstäckande protesterna hösten 2017. Zam har nekat till anklagelserna.

Frankrike har tidigare kritiserat dödsdomen mot Ruhollah Zam och kallat den för ”ett hårt slag mot yttrande- och pressfrihet i Iran”.

Det finns många fler politiska fångar i iranska regimens fängelser som väntar på dom eller verkställande av straffavrättning i Iran. Bland andra finns den svensk-iranske KI-forskaren Ahmadreza Djalali, som dömdes till döden för spioneri i en kritiserad rättegång 2017.

Iranska regimen ska ställas till svars, säger FFFI:s ordförande, Mojtaba Ghotbi, i en debattartikel på GP igår.