Nyheter

Företagarforum mellan EU och Iran ställs in efter avrättning

Europe-Iran Business Forum skjuts fram på obestämd tid tillkännager arrangörerna i ett uttalande på söndagen utan förklaring.

Den stora företagarkonferensen i Teheran skulle börja imorgon och pågå under två dagar som en internetkonferens från Teheran, enligt uttalandet och rapporter i medier.

Tidigare under söndagen meddelade det franska utrikesministeriet på Twitter att ambassadörer från Frankrike, Italien, Tyskland och Österrike i Teheran kommer inte längre att delta i konferensen på grund av Irans ”barbariska och oacceptabla” avrättning av journalisten, Ruhollah Zam.

Efter avrättningen av den iranske journalisten och aktivisten Ruhollah Zam har röster höjts för att ställa in konferensen, bland annat genom en nätkampanj som krävt att EU ställer in sin medverkan. Vilket nu alltså har skett.

Diplomatkällor uppger att beslutet att ställa in konferensen fattats av EU-representanter. Det för att markera mot avrättningen av Ruhollah Zam, rapporterar SVT.

Under söndagen kallade iranska regimens UD upp Tysklands och Frankrikes ambassadörer för att stå till svars för ”anti-iranska” uttalanden som följde avrättningen i lördags.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) välkomnar beslutet från EU att ställa in konferensen och kräver att EU och Sverige bryter all diplomatiska och ekonomiska förbindelser med Iran.

En normalisering av relationer bör sedan villkoras med att regimen häver avrättningsdomar och friger alla politiska fångar och dubbla medborgare.

”Västvärlden får inte vika ner sig för MR-brott och diplomatiska utpressning”, argumenterade FFFI:s ordförande Mojtaba Ghotbi i en debattartikel i Göteborg-Posten i förra veckan.

”Det är dags att ställa Iran till svars … Sverige och EU måste sätta ner foten och svara gemensamt med att avbryta, alternativt nedgradera, alla förbindelser med Iran” tillade han.