Nyheter

Mynttorget – Protesterar mot avrättningen av Navid Afkari

Iranska regimen verkställde dödsstraffet mot brottaren Navid Afkari, enligt uppgifter till FFFI på lördagen.

Svensk- och exiliranier samt medlemmar från FFFI deltog under lördagen i en protestaktion mot avrättningar i Iran på Mynttorget från kl. 15 efter nyheten om Navids avrättning genom hängning.

Utrikesminister Ann Linde bör genast kalla upp iranska regimens ambassadör i Stockholm för att protestera mot Navids avrättning och framför krav på ett omedelbart stopp för samtliga avrättningar, krävde deltagarna.

Även Amnesty International fördömde Navids avrättning och sade.

”Den hemliga avrättningen av Navid Afkari, mästaren i brottning, under lördagsmorgonen utan att informera honom, hans familj eller hans advokat [och] efter en mycket orättvis rättegång, är en skrämmande travesti av rättvisa som kräver omedelbar internationell handling. Navid Afkari var en ung man med en lovande framtid framför sig”, skrev Amnesty i ett uttalande på lördagen.

”Dessa bröder är de senaste offren för Irans djupt bristfälliga rättsväsende och deras fall är ytterligare bevis på att iranska domstolar systematiskt förlitar sig på ’bekännelser’ som erhållits under tortyr”, skrev Ami Hedenborg, talesperson för Amnesty International Sverige, på Twitter igår. Hon uttryckte sin ilska och sorg under lördagen efter nyheten om Navids avrättning.

”Med tanke på den straffrihet som råder i Iran uppmanar vi det internationella samfundet, däribland FN:s MR-organ och EU:s medlemsländer, att vidta kraftfulla åtgärder genom offentliga och privata ingripanden,” sade Diana Eltahawy, Amnesty Internationals biträdande direktör för regionerna Mellanöstern och Nordafrika.

Medier uppmärksammar lördagens protestaktion

TT uppmärksammade lördagens protestaktion och FFFI:s fördömande.

“Organisationen Förenade föreningar för ett fritt Iran (FFFI) fördömer Irans agerande och uppmanar samtidigt utrikesdepartementet att kalla till sig den iranske ambassadören i Stockholm”, rapporterade TT och tillade.

“Under lördagen anordnar organisationen en protestaktion på Mynttorget i Stockholm med anledning av avrättningen. FFFI vill även se att Sverige tillsammans med EU och FN agerar för att ”ställa den iranska regimens ledare till svars””.

Protestaktioner anordnades även i Göteborg och Malmö.

“Det här är fruktansvärt och strider mot alla mänskliga rättigheter men också mot internationell lag. Ärligt talat har det gått för långt när det gäller den svenska politikens tystnad om situationen i Iran”, säger FFFI:s ordförande Mojtaba Ghotbi till TT.

“Vi tycker att Sverige, som uppmuntrar mänskliga rättigheter, borde ta ställning men hittills har vi inte sett någonting. Det har varit väldigt tyst från (utrikesminister) Ann Linde”, fortsätter han.

Fördömanden av avrättningen

Kort därefter uttalade sig utrikesminister Ann Linde (S) om avrättningen på Twitter.


“Förskräckt av rapporterna om avrättningen av iranska brottaren Navid Afkari. Sverige och EU understryker konsekvent full rättssäkerhet och opponerar oss mot tillämpningen av dödsstraff under alla omständigheter i alla fall, utan undantag”, skriver TT och andra svenska medier.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) fördömde också Navids avrättning på lördagen.

“Prästerskapets kriminella regim avrättade Navid Afkari genom hängning denna morgon. Iranska folket och dess modiga unga generation kommer inte att stå tysta inför den fega avrättningen av denna modiga son från Shiraz. De kommer att resa sig i solidaritet med det hjältemodiga folket från Fars-provinsen (där staden Shiraz finns)”, sade ledaren för den iranska oppositionskoalitionen, NCRI, Maryam Rajavi, och tillade.

“FN:s säkerhetsråd, dess medlemsstater, FN:s MR-råd, FN:s hörkommissarie för mänskliga rättigheter, EU och alla international MR-organ bör ta praktiska och effektiva åtgärder mot regimen i Iran för avrättningen av Navid Afkari och 120,000 politiska fångar [under de senaste 40 åren].”