Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iranska regimen fördöms för två dödsstraff mot arresterad demonstrant

Iranska regimens två dödsstraff mot iranska brottaren, Navid Afkari, har framkallat en våg av internationella fördömanden. Flera internationella och iranska röster uppmanar nu Internationella brottningsförbundet, FN, och MR-organisationer att ingripa för att stoppa Navids avrättning.

FFFI rapporterade i förra veckan att iranska regimens så kallade rättsväsende hade dömt Navid Afkari och hans två bröder till piskstraff, fängelse och döden. Bröderna var anklagade för att ha deltagit i regimkritiska protester i augusti 2018.

Navid Afkari dömdes till två dödsstraff, sex och ett halvt års fängelse samt 74 piskrapp, enligt rapporter. Uppgifter till FFFI säger också att regimen utsatte hans bröder för tortyr för att tvinga dem att vittna mot sin bror, Navid Afkari.

Iranska oppositions ledare, Maryam Rajavi, fördömde tortyren mot Navid Afkari och hans bröder. Hon uppmanade omvärlden att stödja och hjälpa bröderna för att göra deras röst hörda i Iran och i världen och agera för att rädda deras liv.

Mamman vädjar om hjälp

Brödernas mor, Bahie Namju, har i ett videoklipp publicerat på sociala medier uppmanat omvärlden och folk i Iran att hjälpa henne rädda hennes söner.

”Civilklädda säkerhetsagenter slog till mot vårt hem och arresterade Vahid och Navid utan någon arresteringsorder. Senare arresterade de även min man och min svärson. Tre månader senare arresterade de även Habib. Han var utsatt för sådan grym tortyr att han hade försökt ta sitt eget liv vid tre tillfällen”, sade Navids mor och tillade.

”[Mina söner] dömdes i en orättvis rättegång utan några bevis. Jag vädjar till folk runtom i världen, alla i Iran, alla som hör min röst att hjälpa mig att bevisa att mina barn är oskyldiga i en rättvis rättegång. Jag vädjar desperat om hjälp från alla som hör min röst för att stoppa de orättvisa domarna mot mina sönder.”

FFFI fördömer den planerade avrättning av Navid Afkari och uppmanar regeringen och UD att agera skyndsamt för att stoppa den nya vågen av dödsstraff mot arresterade demonstranter.

FFFI kräver att UD genast kallar upp iranska regimens ambassadör i Stockholm för att protestera mot dessa dödsdomar och framför krav på ett omedelbart stopp för dessa planerade avrättningar.