Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iranska regimen avrättar brottaren, Navid Afkari

Iranska regimen verkställde dödsstraffet mot brottaren Navid Afkari, enligt uppgifter till FFFI på lördagen.

Svensk- och exiliranier samt medlemmar från FFFI deltog under lördagen i en protestaktion mot avrättningar i Iran på Mynttorget från kl. 15 efter nyheten om Navids avrättning genom hängning.

FFFI rapporterade den 29 augusti att iranska regimens så kallade rättsväsende hade dömt honom och hans två bröder till piskstraff, fängelse och döden. Bröderna var anklagade för att ha deltagit i regimkritiska protester i augusti 2018.

Navid Afkari var dömd till två dödsstraff, sex och ett halvt års fängelse samt 74 piskrapp, enligt rapporter.

Regimen avrättade Navid trots internationella fördömanden och uppmaningar från bland annat USA:s president Donald Trump att stoppa avrättningen.

Brödernas mor, Bahie Namju, vädjade till omvärlden och folket i Iran att hjälpa henne rädda hennes söner i ett videoklipp publicerat på sociala medier i början av september.

FFFI fördömer

FFFI fördömer i starkaste ordalag avrättningen av brottaren Navid Afkari och dödsdomar mot andra som regimen arresterat för protester i ett uttalande på lördagen.

Regimen tar återigen till avrättningar och dödsstraff för att skapa en atmosfär av rädsla i samhället inför växande folkligt missnöje. Detta i ett desperat försök att förhindra en stundande tsunami av regimkritiska protester i landet.

Utrikesminister Ann Linde bör genast kalla upp iranska regimens ambassadör i Stockholm för att protestera mot Navids avrättning och framför krav på ett omedelbart stopp för samtliga avrättningar, precis som FFFI krävde i förra veckan och tidigare tillfällen.

”Regeringen och UD kan inte längre gömma sig bakom fina ord och starka fördömanden utan måste agera nu med konkreta åtgärder för att stoppa avrättningar i Iran samt pressa regimen till att frige samtliga arresterade demonstranter och politiska fångar”. Det sade Massud Kiani, FFFI:s EU-representant, efter nyheten om Navids avrättningen, och tillade.

”Sverige och EU bör också agera internationellt och i FN för att ställa till svars iranska regimens ledare som är ansvariga för grova MR-brott genom åren genom att säkra och etablera en FN-utredningen av dessa MR-brott. Fortsatt tystnad är idag det samma som delaktighet i prästerskapets MR-brott och förtryck av iranska folket.”