Mänskliga Rättigheter, Nyheter

MR-advokaten Nasrin Sotoudeh hungerstrejkar för frigivning av politiska fångar

Människorättsadvokaten Nasrin Sotoudeh har återigen gått ut i hungerstrejk för att protestera mot fängelsemyndigheternas vägran att tillmötesgå krav från politiska fångar. Hon protesterar dessutom mot regimens vägran att vidta åtgärder för att hantera de vidriga förhållanden i fängelse under coronautbrottet.

Sotoudeh startade sin hungerstrejk den 11 augusti som fortsätter fram till att myndigheterna bemöter kraven och friger politiska fångar. Det framgår av hennes brev som Raoul Wallenberg Centre for Human Rights publicerat på sin hemsida i sin helhet.

Sotoudeh har hungerstrejkat vid flera tillfällen tidigare bland annat för att protestera mot regimens hot och trakasserier mot hennes barn.

Även den här gången arresterade regimen hennes dotter Mehraveh Khandan för att pressa henne till att bryta sin hungerstrejk. Fem agenter från regimens så kallade rättsväsende slog till mot Nasrin Sotoudehs bostad på måndagsmorgonen den 17 augusti, enligt uppgifter till FFFI, och förde bort hennes dotter utan förklaring. Hon släpptes efter några timmar mot borgen.

Mehraveh Khandan är 20 år och är belagd med reseförbud av regimen sedan hon var 12 år.

Regimen arresterade även hennes man Reza Khandan i september 2018. Han fick sitta i fängelse i flera månader för att stätta ytterliga press på människorättsadvokaten.

Arresterad vid flera tillfällen

FFFI har uppmärksammat Nasrin Sotoudehs fall vid upprepade tillfällen och krävt att hon ska friges.

Människorättsadvokaten greps i juni 2018 och har suttit frihetsberövad i Evin-fängelsets kvinnoavdelning sedan dess, vilket FFFI rapporterade om vid tiden.

Regimen anklagade henne för bland annat ”sammansvärjning mot den nationella säkerheten”, ”spridning av falskheter”, ”förvrängning av den allmänna opinionen” samt ”förolämpning av statstjänstemän”. Hon dömdes i mars 2019 till sammanlagt 38 års fängelse och 148 piskrapp.

Nasrin Sotoudeh har arresterats flera gånger tidigare anklagad för att ha representerat och försvarat politiska fångar, oppositionella och dödsdömda i landet. En av regimens domstolar i Teheran dömde henne till tre års yrkesförbud i september 2014.

Europaparlamentet belönade henne med det prestigefyllda Sacharovpriset i 2012 för hennes arbete för mänskliga rättigheter i Iran.