Nyheter

Sacharovpriset till fängslade iranska aktivister

Iranska människorättsaktivisten Nasrin Sotoudeh och filmregissören Jafar Panahi får Sacharovpriset för 2012 som är Europaparlamentets människorätts- och yttrandefrihetspris.

Nasrin Sotoudeh, 49, och Jafar Panahi, 52, hedrades på fredagen av Europaparlamentets talman Martin Schultz.

Människorättsadvokaten Nasrin Sotoudeh dömdes 2010 till sex års fängelse och sitter frihetsberövad i Iran sedan 4 september 2010. Hon representerade ett antal politiska fångar och har anklagats för att ”sprida propaganda” och undergräva den Islamistiska Republikens nationella säkerhet.

Filmregissören Jafar Panahi dömdes 2010 till sex års fängelse, anklagad för att utan tillstånd ha gjort en film om oppositionens protester samt för anstiftan till regimkritiska protester. I domen förbjuds Panahi även att göra nya filmer, och han får inte lämna Iran på 20 år.

Han vann Silver-Bear-priset för bästa regissör under Berlins filmfestival 2006 för filmen ”Offside”, som berättar historien om en flicka som klär sig som en pojke för att kunna komma in på stadion och titta på en VM-kvalmatch. Panahis filmer är förbjudna i Iran.

Priset ska delas ut i december i Strasbourg, Frankrike, även om de två inte förväntas kunna närvara vid prisutdelningen på grund av deras frihetsberövande.

Sacharovpriset är uppkallat efter den ryske kärnfysikern och medborgarrättskämpen Andrej Sacharov.