Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Människorättsadvokat döms till 38 års fängelse

Den iranska människorättsadvokaten Nasrin Sotoudeh har dömts till ytterligare 38 års fängelse och 148 piskstraff, meddelade hennes man Reza Khandan på sin Facebook.

Nasrin Sotoudeh greps igen i juni och sitter frihetsberövad i fängelse sedan dess, vilket FFFI rapporterade om vid tiden. Teherans revolutionsdomstol dömde henne senare, i sin frånvaro, till sex års fängelse för spionage.

Nasrin Sotoudeh har arresterats flera gånger tidigare anklagad för att ha representerat och försvarat politiska fångar, oppositionella och dödsdömda i landet. En av regimens domstolar i Teheran dömde henne till tre års yrkesförbud i september 2014.

Hon belönades med Europaparlamentets prestigefyllda Sacharovpris i 2012 för sitt arbete för mänskliga rättigheter i Iran.

”Det är grotesk dom mot Soutodeh och vi fördömer den i hårdaste ordalag och måste omedelbart upphävas”, säger Mojtaba Ghotbi i en kommentar till FFFI.

”Sverige bör göra allt i sin makt för att domen ska upphävas och Soutodeh släpps fri. Hon bör tillsammans med hennes familj föras till ett säkert land”, tillägger Mojtaba som är viceordförande för FFFI.