Mänskliga Rättigheter

Människorättsadvokaten Nasrin Sotoudeh arresterad igen i Iran

Den prisbelönade iranska advokaten och människorättsaktivisten Nasrin Sotoudeh har åter arresterats på oklara grunder, skriver hennes man, Reza Khandan, på Facebook på onsdagen. Arresteringen kom under Internationella dagen för mänskliga rättigheter och veckor efter att en av prästerskapets domstolar dömde henne till tre års yrkesförbud.

Parets bil var omringad av underrättelseagenter på en motorväg i Teheran, skrev Reza Khandan på sin Facebook-sida.

”Nasrin och jag greps. De släppte mig, men Nasrin är fortfarande i förvar”, sade han och beskrev händelsen som en ”gåva från iranska regimen” i samband med Internationella dagen för mänskliga rättigheter som firas världen över på onsdagen, den 10 december.

Sotoudeh, som vann Europaparlamentets prestigefyllda Sacharov pris i 2012, släpptes från fängelset förra året efter att ha avtjänat halva sitt sexåriga fängelsestraff för ”handlingar mot den nationella säkerheten” och spridning av ”propaganda mot regimen”.

En av regimens domstolar i Teheran dömde henne till tre års yrkesförbud i september i år.

Khandan meddelade senare att hans fru hade släppts efter några timmar utan att ge ytterligare detaljer kring vad han kallade hennes ”olovliga” arrestering.