Ledare, Nyheter

Österrikes parlament vill ha Iranstödda Hizbollah i EU:s terroristlista

NEOS-partiet uppmanar Österrikes regering att svartlista den libanesiska terroriströrelsen Hizbollah.

Politiska representanter från koalitionspartierna som styr Österrike i landets parlament införde ​​en resolution i fredags som uppmanade EU att sätta upp hela Hizbollah på sin terroristlista.

Resolutionen uppmanade den österrikiska kanslern Sebastian Kurzs administration att förespråka på EU-nivå att Hizbollahs hela organisation ska omprövas i samband med en fullständig terrorbeteckning.

Iranska regimen skapade Hizbollah i Libanon under 80-talet och stöder den paramilitära terroristorganisationen både finansiellt och militärt. Sanningen är att det i realiteten inte existerar någon uppdelning av Hizbollah mellan en militär och en civil gren. Ledande terrorexperter världen över anser att Hizbollah ska ses som en enhet.

MP-ledamot Martin Engelbert konstaterade att separationen av Hizbollah i politiska och militära vingar är en ”uppfinning” av EU.

Hizbollah är en terroristorganisation

Hizbollah deltar aktivt i proxykriget mellan olika stormakter som framför allt utkämpas i Syrien. Följdverkningarna märks dock långt utanför Mellanöstern i form av en prekär flyktingsituation och rekrytering av terrorister. Hizbollah är därför en angelägenhet även för oss i Europa och Sverige.

Nyligen beslutade Tyskland att följa Storbritannien, USA, Australien och Nederländerna som redan har terroriststämplat Hizbollah i sin helhet.  

Hizbollah smugglar narkotika

Hizbollah transporterar via ett omfattande nätverk droger, pengar och kurirer över stora delar av världen. I verkligheten är narkotikahandel en av Hizbollahs främsta inkomstkällor och gruppens beroende av narkotikahandel har vuxit under de senaste åren. Detta beror främst på det faktum att gruppen försöker underlätta sitt ekonomiska beroende av Teheran, som har lidit av de olika internationella sanktionerna som har ställts mot den. 

I april stoppade den ryska polisen en lastbil med droger värt över 200 tusen amerikanska dollar i en by nära Damaskus. Lastbilen kom från Libanon och kunde spåras tillbaka till en Hizbollah-ledare.

Avdelningen för specialoperationer vid USA:s federala narkotikapolis (DEA) började nyligen utreda Hizbollahs drogverksamhet. Enligt deras utredningar har gruppens olagliga narkotikaverksamhet finansierat dess terroraktiviteter under de senaste 30 åren. Hizbollah brukade också handla med kokain, och dess främsta leverantör av drogen var den colombianska drogkartellen Oficina de Envigado.

Al Arabiya-dokumentär avslöjar Hizbollahs narkotikahandel, länk till penningtvätt

Det finns bevis som tyder på att Iran, i synnerhet det Islamiska Revolutionsgardet, och Iranstödda Hizbollah, är involverade i den globala narkotikahandeln.

Islamism står i direkt konflikt med den liberala demokratin och det öppna samhället. Den utgör därför ett direkt hot mot grunden för vårt samhälle.

Europeiska unionen anser att Hizbollahs militära gren är en terroristorganisation, samtidigt som den låter terroristorganisationens politiska gren arbeta i frihet.

Sverige bör också arbeta aktivt genom EU för att hela organisationen Hizbollah terroriststämplas av EU.