Opinion

Sverige bör följa Tyskland och Storbritannien och klassa Hizbollah som terrororganisation

Tyskland beslutade nyligen att förbjuda den libanesiska milisgruppen Hizbollahs aktiviteter. Beslutet har lett till en debatt bland experter.

Vissa anser att det var ett nödvändigt steg medan andra hävdar att det har liten inverkan på Hizbollahs terroristverksamhet.

Libanon på onsdagen inledde samtal med Internationella valutafonden, bland uppmaningar att avväpna Hizbollah.

Även FN: s generalsekreterare Antonio Guterres sade på tisdagen att den libanesiska regeringen och armén borde vidta alla möjliga åtgärder för att förhindra Hizbollah och andra beväpnade grupper att skaffa vapen.

Hizbollah är en terroristorganisation

Hizbollah deltar aktivt i proxykriget mellan olika stormakter som framför allt utkämpas i Syrien. Följdverkningarna märks dock långt utanför Mellanöstern i form av en prekär flyktingsituation och rekrytering av terrorister. Hizbollah är därför en angelägenhet även för oss i Europa och Sverige.

Iranska regimen skapade Hizbollah i Libanon under 80-talet och stöder den paramilitära terroristorganisationen både finansiellt och militärt. Varje år överför regimen enorma mängder av resurser, inte minst 800 miljoner dollar, som används för att utöka Irans oändliga aggressioner och dess satellitstater i regionen.
 
Brittiska nyhetssajten Daily Express avslöjade nyligen att IRANSKA agenter levererar resväskor fyllda med 800 000 pund i kontanter till Hizbollah-terrorister trots att iranska regimen bad om ekonomisk hjälp för att hantera koronavirus. 

Nyhetssajten Politico avslöjade i 2017 att Obama aktivt stoppade en omfattande polisoperation från att gripa och åtala medlemmar ur Hizbollah till och med när organisationen smugglade in kokain till USA.

2008 hade USA:s narkotikapolis DEA tillräckligt med bevis som pekade mot att Hizbollah gått från en Mellanöstern-centrerad militär- och politisk organisation till ett internationellt brottssyndikat. Enligt DEA:s agenter tjänade Hizbollah en miljard dollar om året på att smuggla narkotika och vapen världen över.

Hizbollah får även hundratals miljoner dollar varje år från medel som den har samlat in internationellt, från kriminella nätverk och från gränsöverskridande penningtvätt.

Organisationen följer den iranska regimens agenda att fördriva västerlänningar från Mellanöstern och att med terror förgöra regionens enda demokrati, Israel. Hizbollah uppskattas ha mer än 100 000 missiler riktade mot den judiska staten.

Hizbollah har genomfört flera terrorattacker mot amerikanska och israeliska mål i Europa och andra delar av världen på uppdrag av iranska regimen. Den strider även i Syrien för Assad-regimen tillsammans med andra Iranstödda grupper. Hizbollah ska inte kunna rekrytera islamister som mördar människor här och i krigets Syrien. Våldsbejakande islamistiska terroristorganisationer och islamisk fundamentalism utgör det största hotet utifrån ett attentatsperspektiv.

Islamism står i direkt konflikt med den liberala demokratin och det öppna samhället. Den utgör därför ett direkt hot mot grunden för vårt samhälle.
Europeiska unionen anser att Hizbollahs militära gren är en terroristorganisation, samtidigt som den låter terroristorganisationens politiska gren arbeta i frihet.

Det är verkligen naivt att tro på att man kan utöva diplomati och dialog med terrorister. Det är lika självklart som centralt att omvärlden måste ta avstånd från den islamism som hotar världsfreden.

Ett sätt att konkret göra detta är att följa Storbritanniens och Tyskland och klassa Hizbollah som en terrororganisation.

Mojtaba Ghotbi, ordförande