Engagemang

Svensk-iranska samfund: folket i Iran slås mot två fiender, regimen och coronaviruset

Iranska samfund i Sverige och Skandinavien, däribland medlemmar från FFFI, deltog under lördagen i en internetkonferens om coronakrisen i Iran.

Konferensen arrangerades av svensk-iranska samfund samtidigt som antalet döda i COVID19 i Iran överstiger 25 000.

Det visar rapporter från källor inom och läkare på iranska sjukhus och vårdcentraler som FFFI också tagit del av under veckan.

Dödsfall rapporteras från minst 260 iranska städer. Skräckhistorier väller ut från landet i samband med att coronapandemin kräver allt fler offer. Folket i Iran som FFFI har varit i kontakt berättar om hur regimen ignorerar befolkningens behov och bara vidtar åtgärder som stärker sitt grepp om makten.

Många talar om hur unga och gamla smittade av coronaviruset dör i ensamhet i sina hem eller på gatorna utan hjälp att ta sig till sjukhus. I flera städer och regioner, som är värst drabbad, saknas det sängar och många läkare och sjuksköterskor har dött till följd av brist på skyddsutrustning.

Detta tillsammans med regimens lögner och försök för att mörka sanningen om coronavirusets utbredning och antalet döda i landet diskuterades under lördagens konferens.

Tidigare EU-parlamentariker deltog i internetkonferensen

Flera tidigare EU-parlamentariker, parlamentsledamöter och europeiska ministrar deltog också i konferensen.

Talarna uttryckte solidaritet med iranska folket och prisade iranska oppositionskoalitionen, NCRI, för deras rapporter från landet som avslöjar regimens lögner, särskilt när det gäller antalet döda. De påpekade att regimen är ansvarig för krisen och har förvärrat pandemin genom sitt korrupta och kriminella agerande.

Dr Alejo Vidal-Quadras, Europaparlamentets tidigare vicetalman, sade ”Det är ofattbart att regimen hävdar att coronakrisen är under kontroll. [Högste ledaren] Khamenei skyddar bara revolutionsgardets styrkor.”

”Regimen skickade internationella medicinsk hjälp till den svarta marknaden i en kriminell handling för att tjäna pengar”, tillade han.

Italiens tidigare utrikesminister, Giulio Terzi instämde i kritiken mot regimen och sade ”iranska regeringen har gjort coronaviruset till ett biologiskt massförstörelsevapen mot iranska folket.”

Han citerade uttalanden från iranska oppositionsledaren, Maryam Rajavi, och betonade att omvärlden måste förstå att iranska folkets främsta problem är själva regimen.

Moderaternas tidigare EU-ledamot, Gunnar Hökmark, påpekade i sitt tal till konferensen att iranska regimen agerade som diktaturer brukar göra inför stora kriser och dåliga nyheter.

”Diktaturer hatar sanningen. De är rädda för den. [Diktaturer] mörkar, ljuger och straffar de som strävar efter sanningen om coronaviruset, precis som det sker i Iran. Vi bör stödja iranska folket för ett fritt Iran.”

NCRI och iranska samfund i Norden stöder iranska folkets kamp mot coronaviruset och regimen

Oppositionskoalitionen, Iranska nationella motståndsrådet, NCRI:s representant i Norden Parviz Khazai, var en annan av talarna och sade. ”Det finns likheter mellan de tre stora pandemierna i mänsklighetens historia och hur det berör oss. Miljoner dog, men de som överlevde mobiliserade sig. Idag med coronaviruset kommer iranska folket att avsätta regimen.”

”Iranska regimen avrättade en kurdisk politisk fånge som försökt rymma från fängelset för att skydda sig själv mot coronaviruset”, sade Mehdi Abrishamchi, ordförande för NCRI:s fredskommission med hänvisning till avrättningen av Mostafa Salimi som FFFI rapporterade om tidigare under lördagen.

Regimen bryr sig inte om folket utan är bara intresserade utav att hålla sig kvar vid makten, framhöll han i sitt anförande och sade. ”[Regimens president] Rouhani utvisade Läkare utan gränser trots att den [internationella hjälporganisationen] hade kommit till Iran för att hjälpa folket bekämpa coronaviruset.”

Folket i Iran är drabbade av både det dödliga viruset och en korrupt regim som prioriterar sin egen överlevnad över folkets hälsa och välstånd. Det sade iranska läkare och representanter från olika iranska samfund under lördagens konferens.

”Vi står tillsammans mot coronaviruset och regimen i Iran, vi kan besegra dem båda! Iranska samfund i de nordiska länderna är med er, och stöder kampen för ett regimskifte i Iran”, sade läkaren Behrouz Omid från Norge i sitt tal.

Svensk-iranierna och de andra deltagarna från Norden uppmanade FN:s MR-råd att vidta skyndsamma åtgärder för frigivning av alla politiska fångar i Iran.

De uppammande dessutom internationella samfundet och FN att pressa regimen och högste ledaren, Khamenei, att släppa de enorma rikedomar som de har stulit från iranska folket för bekämpning av coronaviruset i landet.

Lördagens konferens om coronakrisen i Iran kan ses i sin helhet här på twitter.