Nyheter

Iran utvisar Läkare Utan Gränser

Iranska regimen utvisar Läkare Utan Gränser från Iran efter att regimens säkerhetsstyrkor, revolutionsgardet (IRGC) och andra anklagade organisationen för spionage.

Beslutet kom när en delegation från den internationella medicinska humanitära ideella hjälporganisationen, Läkare Utan Gränser (Médecins Sans Frontières, MSF) anlände till Iran på måndagen.

”Det finns inga behov av främmande styrkor och deras närvaro förkastas”, skrev Ali-Reza Wahabzadeh, rådgivare till regimens hälsominister på Twitter måndagen.

Läkare Utan Gränser upprättade och skulle driva ett fältsjukhus med 50 bäddar vid Esfehans Amin-sjukhus för att hjälpa staden bekämpa coronapandemin. Hjälporganisationen skickade även en akutgrupp på nio läkare från Frankrike för att behandla patienter som är kritiskt sjuka av coronaviruset, även känd som COVID-19.

Esfehan är den näst värst drabbade staden i Iran.

Över 10 000 döda i coronaviruset i Iran

Antalet döda i coronaviruset i landet passerade 10 000 på måndagen med rapporterade dödsfall i över 200 städer. Samtidigt fortsätter regimen att dölja de verkliga dödssiffrorna.

Regimens repressiva säkerhetsstyrkor har fått i uppgift att identifiera och arrestera alla som pratar om antalet döda på sociala medier och med internationella medier och organisationer. Detta har lett till en ny våg av arresteringar över hela landet. Flera har enligt uppgifter blivit arresterade för ”ryktesspridning” och ”förolämpning av regimtjänstemän” efter att ha avslöjat sanningen om antalet döda.

Regimens högste ledare, Khamenei, har dessutom beordrat militären att öva för biologisk krigföring en dag efter att han anklagade USA för att ha skapat coronaviruset. Han avslöjade även att regimen hade avvisat hjälp från USA för att bekämpa viruset (COVID-19).

USA:s utrikesminister Mike Pompeo fördömde Khameneis lögner i ett uttalande på måndagen och sade. ”Khameneis lögner beträffande Wuhan-viruset är farliga och utsätter iranier och människor runt om i världen för större risker. Fakta är viktiga.”

”USA har erbjudit över 100 miljoner dollar i medicinsk hjälp till andra länder, däribland till det iranska folket … Khamenei avvisade detta erbjudande eftersom han arbetar outtröttligt för att hitta på konspirationsteorier och prioriterar ideologi framför det iranska folket”, sade han i uttalandet.