Ledare

Irans högste andlige ledare har tappat förståndet

Iranska regimens andliga ledare, Ali Khamenei, sade i ett tv-sänt tal att det finns misstankar att USA ska ha skapat coronaviruset, delvis rikatde mot Iran.

Han tillade att han naturligtvis inte visste hur sann anklagelsen var och lämnade inga bevis.

USA:s ledare ”är charlataner”, och deras erbjudanden om att hjälpa Iran mot coronaviruset väcker mest misstänksamhet.

Ni anklagas för att ha skapat detta virus. Jag vet inte om det är sant, men det låter konstigt att ni vill hjälpa Iran, säger han.

Bara några dagar innan beskriv Kameni den nya coronavirusepidemin som en amerikansk “biologisk attack”.

Khameneis konspirationsteori tyder på att han har förlorat fårståndet.

Viruset har spårats tillbaka till handel med vilda djur i den kinesiska staden Wuhan. USA:s president Donald Trump brukar kalla det för ”det kinesiska viruset”, ett epitet Peking-regimen kritiserat som ”stigmatiserande”.

Experter har tidigare avfärdat en sådant teori och det finns inga grunder för sådana misstankar.

USA har också drabbats själv av coronavirustet. Hittills har cirka 2 000 människor smittats i USA, mer än 400 har dött och cirka 80 miljoner amerikaner är för närvarande i karantän

Kamenei avfärdar USA;s erbjudande om medicinsk hjälp.

-Iran har förmågan att övervinna alla typer av kriser inklusive coronautbrott, säger Khamenei.   

-Förutom att ni själv har ont om material i kampen mot viruset, tänk om ni ger oss preparat som hjälper viruset att hålla sig kvar i Iran?

-Amerika är vår fiende nummer ett och dess ledare är charlataner, sade Kamenei.

Coronapandemin har slagit hårt mot Iran. Regimens oförmåga, Irans ruttna vård- och hälsosystem till myndigheternas oförmåga att ge förnödenheter till folket är USA:s fel, enligt regimens president Hassan Rouhani.

Regimen officiella siffror talar om mellan 1556 döda och 20 000 smittade. Men en omfattande undersökning visar att över 10 000 människor har mist livet på grund av den urartade spridningen av coronaviruset över hela landet, mycket mer än vad regimen medger.