Avrättningar, Mänskliga Rättigheter

Iranska regimen avrättar fånge under coronakrisen

Iranska regimen avrättade fången, Mostafa Salimi, genom hängning i Saqqez-fängelset tidigare under lördagen, enligt rapporter från Iran till FFFI.

Salimi arresterades i 2003 och satt frihetsberövad i regimens fängelse i nästan 17 år innan han avrättades. Han rymde tillsamman med flera andra fångar efter ett upplopp i Saqqez-fängelset den 27 mars. Detta i protest mot regimens vägran att frige dem samtidigt som coronaviruset spred sig till fängelset. Salimi var arrestrad igen av regimens repressiva säkerhetsstyrkor några dagar senare efter rymningen.

Amnesty International publicerade en ny rapport om coronakrisen i iranska fängelser den nionde april och sade. Regimens ”säkerhetsstyrkor ska ha dödat runt 36 fångar i Iran efter att ha använt dödligt våld för att kontrollera” fångarnas protester över rädsla för sin säkerhet medan COVID-19 sprider sig till landets fängelser.

FFFI fördömer denna avrättning i starkaste ordalag och uppmanar regeringen och UD att pressa iranska regimen till att frige samtliga politiska fångar till följd av coronavirusets spridning till iranska fängelser.