Nyheter

Rouhani hotar Europa och USA

Iranska regimens president varnade i onsdags för att europeiska soldater i Mellanöstern “skulle kunna vara i fara”. Hotet kommer efter att E3-länderna (Storbritannien, Frankrike och Tyskland) utmanade Teheran för att bryta mot kärnteknikavtalet.

“I dag är den amerikanska soldaten i fara, imorgon kan den europeiska soldaten vara i fara”, sade prästerskapets president Hassan Rouhani i en TV-intervju. 

Rouhanis kommentarer representerar det första direkta hotet som han har riktat mot Europa eftersom spänningarna förblir höga mellan Teheran och Washington sedan president Donald Trump drog tillbaka USA från kärnteknikavtalet i maj 2018.

Iranska regimen har sedan i somras avvikit, steg för steg, från avtalet bland annat när det gäller urananrikning.

De nuvarande spänningarna mellan Iran och USA nådde febernivå för två veckor sedan med den amerikanska drönarattacken i Bagdad som dödade revolutionsgardets general och regimens terroristledare, Qassem Soleimani.