Nukleärt, Nyheter

Iranska regimen hotar med att lämna Icke-spridningsavtalet (NPT)

Iranska regimen hotar med att lämna Icke-spridningsavtalet (NPT) om de europeiska länderna hänskjuter tvisten kring kärnteknikavtalet till FN:s säkerhetsråd. Det säger regimens utrikesminister Javad Zarif på måndagen enligt regimens statliga medier och nyhetsbyrå, IRNA.

”Om Europa fortsätter sitt olämpliga beteende eller skickar Irans fall till säkerhetsrådet kommer vi att dra oss ur NPT”. Det sade Zarif i kommentarer publicerad av regimens statliga medier.

Reuters beskriver Irans hot som ett drag som kan innebära slutet för diplomati i regimens konfrontation med väst.

Storbritannien, Tyskland och Frankrike, de så kallade E3-länderna, beslutade att utlösa kärnteknikavtalets tvistlösningsmekanism i svar mot iranska regimens avsteg. Det tillkännagav utrikesministrarna i ett gemensamt uttalande den 14 januari och tillade. ”Alla har ett gemensamt intresse av att Iran aldrig utvecklar kärnvapen. JCPOA (kärnteknikavtalet) spelar en nyckelroll i den frågan.”

Parterna startar därmed en process för att lösa meningsskiljaktigheterna med iranska regimen över dessa avsteg från JCPOA.

Fallet kan eventuellt hänskjutas till FN:s säkerhetsrådet och samtliga FN-sanktioner mot Iran kan återinförs om parterna inte löser meningsskiljaktigheterna efter denna process som kan ta upp till en månad.

EU avvisade ett liknande ultimatum från iranska regimen i maj förra året, rapporterade FFFI.

Brittiska Daily Mails webbupplaga rapporterade under helgen att hemliga dokument visar att Iran var ifärd med att utveckla kärnvapen redan i 2002 trots att landet hävdade att dess kärnteknikprogram endast var för fredliga ändamål.

Israeliska underrättelseagenter beslagtog dokumenten efter ett tillslag mot en anläggning i Teheran i 2018, rapporterade Daily Mail Online.