Nukleärt, Nyheter

EU förkastar iranska regimens ultimatum

EU avvisar iranska regimens ultimatum i ett gemensamt uttalande på torsdagen.

Iranska regimens president Hassan Rouhani sade i ett tal igår att Teheran kommer att frångå vissa av sina åtaganden i kärnteknikavtalet. Han varnade även för ytterligare frånsteg om de andra parterna inte bistår landets olje- och banksektor, rapporterade TT.

“De kvarvarande parterna – Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Kina och Ryssland – har nu 60 dagar på sig att leva upp till vad president Hassan Rohani beskriver som löften om att skydda Irans olje- och bankindustri”, rapporterade TT igår med hänvisning till internationella medier och ett uttalande från regimens Högsta nationella säkerhetsrådet.

Men Frankrikes, Tysklands och Storbritanniens utrikesministrar beklagade Teheranregimens beslut och förkastade Rouhanis ultimatum i ett uttalande med EU:s utrikespolitiska chef, Federica Mogherini.

“Vi är djupt oroade över Irans uttalande beträffande dess åtaganden i kärnteknikavtalet (JCPoA). Vi uppmanar starkt Iran att fortsätta fullfölja sina åtaganden i JCPoA i sin helhet som det hittills har gjort och att avstå från vidta åtgärder som eskalerar situationen”, sade de i det gemensamma uttalandet.

“Vi avvisar alla ultimatum och vi kommer att bedöma Irans efterlevnad utifrån Irans prestation när det gäller kärnteknikrelaterade åtaganden enligt JCPoA och NPT (Icke-spridningsavtalet)”, tillade uttalandet.

De betonade samtidigt att de avser försvara kärnteknikavtalet och vidta åtgärder för att säkra legitim handel med Teheran så länge Iran fullföljer sina åtaganden.

Frankrikes försvarsminister Florence Parly sade i en tv-intervju igår att Paris vill hålla kärnenergiavtalet ”levande” och varnade Iran för att inte leva upp till det, enligt TT.

Källor nära den franska presidenten varnade i tisdags att EU kan tvingas återinföra kärnteknikrelaterade sanktioner om Teheranregimen bryter mot avtalet.

USA i sin tur meddelade på onsdagen att landet inför nya straffåtgärder mot Iran.

De nya Iransanktionerna riktar sig mot och syftar till att stoppa alla landets intäkter inom järn-, stål-, aluminium- och kopparindustrierna, enligt ett presidentdekret från president Trump.