Nukleärt, Nyheter

EU: Iran ska aldrig utvecklar kärnvapen

Storbritannien, Tyskland och Frankrike, de så kallade E3-länderna, uppmanar iranska regimen att återgå till att ”fullt ut” respektera kärnteknikavtalet (förkortat JCPOA), rapporterar AFP på måndagen.

E3-ländernas utrikesministrar skriver i ett uttalande på tisdagen att alla har ett gemensamt intresse av att Iran aldrig utvecklar kärnvapen.

”JCPOA spelar en nyckelroll i den frågan”, skriver utrikesministrarna enligt AFP.

Iranska regimen har sedan i somras avvikit, steg för steg, från avtalet när det gäller bland annat urananrikning.

E3-länderna beslutar därför att utlösa en tvistlösningsmekanism inom avtalet i svar mot iranska regimens avsteg. Det tillkännager utrikesministrarna i tisdagens uttalande.

De påpekar dock att beslutet syftar till att rädda JCPOA och inte att ansluta sig till USA:s kampanj för att sätta maximal press på iranska regimen.

Nu inleds en process för att lösa meningsskiljaktigheterna med iranska regimen. Samtliga FN-sanktioner mot Iran återinförs om parterna inte kan lösa meningsskiljaktigheterna efter denna process som kan ta upp till en månad.

Iranska regimen har varnat E3-länderna att deras beslut kommer att ha konsekvenser och uppmanat dem att uppfylla deras skyldigheter under JCPOA.

USA lämnade avtalet i 2018. I en presskonferens i veckan uppmanade Donald Trump Europa att lämna avtalet. Det verkar att EU är dock fast beslutna att ge avtalet en ny chans.