Folkliga protester, Nyheter

Video – 100-tusentals demonstrerar mot regimen i många städer i Iran

Videofilmer visar att hundratusentals människor demonstrerar mot iranska regimen i 17 provinser i Iran. Demonstranter kräver regimskifte och riktar sina slagord mot prästerskapet och revolutionsgardet.

Regimen har skickat ut sina repressiva säkerhetsstyrkor och revolutionsgardet i flera städer för att stoppa spridningen av de regimkritiska protesterna som går in på sin andra dag på söndagen. Det kommer rapporter om att regimen har skjutit tårgas mot demonstranter i flera städer.

“Sverige måste agera för att ställa iranska regimen till svars för dess förtryck och för att ha skjutit ner passagerarplan där 176 människor däribland flera svenskar omkom”, sade Massud Kiani, FFFI:s EU-representant beträffande senaste utvecklingen i Iran.

Statsminister Stefan Löfven (s) fördömde nedskjutningen av passagerarplanet i Iran i ett rakt och tydligt telefonsamtal med iranska regimens president Hassan Rouhani under söndagskvällen, rapporterar Aftonbladet.

”Irans erkännande ger förutsättningar för den grundliga och transparenta utredning som måste klargöra alla omständigheter kring nedskjutningen. Den nationella expertis som Sverige och övriga drabbade länder har rätt att bidra med måste beredas fullständig insyn i utredningen”, skriver regeringen i ett uttalande på söndagen.

Rouhani har lovat att iranska myndigheter ska samarbeta till fullo, enligt regeringens uttalande.

Enligt filmare sju människor har skjutits till döds av regimens styrkor Demonstranter i Teheran har lyckats ta sig till Frihetstorget trots att förtryckar har bemöt demonstranter med skottlosningar och torrgas Teheran, Torrgas mot demonstranter Teheran, Torrgas mot demonstranter Teheran, död åt diktator
Folket på Azaditorget (Frihetens torg) i Teheran skanderar ”Vi vill inte ha ett styre som styrs av Revolutionsgardet”
Teheran. folk eldar upp Qassem Soleimanis bild Arak, sammandrabbning mellan förtryckarstyrkor och folk Skäms Khamenie, Släpp Iran

Folket skanderar slagord mot regimens högste ledare, ”Khamenei skäms, lämna landet i fred.”

Teheran, Masssamling, Sadeghiehtorget Teheran Tusentals demonstranter marscerar mot Frihetstorget Sadeghieh Torget: Vi är krigets barn, Kriga vi krigar Amol ansluter sig till upproret Mashhad, Slagord mot regimen ledare Ali Khamenei Slagord, De dödar intlektuella, Lämnar Mullorna