Folkliga protester

Tusentals studenter protesterar i Teheran efter regimens erkännande av nedskjuten plan

Studenter i flera universitet i Teheran protesterade mot iranska regimen och dess högste ledare på lördagen efter att regimen erkände att den hade skjutit ner ett passagerarplan av misstag. Alla 176 passagerare ombord omkom däribland flera svenskar.

Slagord mot iranska regimens ledare. Ali Khamenei
”Död åt tyrann. Både kung och ledare”

Det pågår även liknande stora pter i andra iranska städer som Esfehan och Hamedan, enligt uppgifter på sociala medier.

Regimen har skickat ut sina repressiva säkerhetsstyrkor för att bemöta protesterna och minst en student har dödats, enligt uppgifter från Iran. Regimen har satt in vattenkanoner och tårgas mot demonstranterna, enligt videoklipp som publicerats på sociala medier.

En demonstrat skjuts av regimens förtryckarstyrka

Videoklipp publicerade på Twitter på lördagen visar säkerhetsstyrkorna öppna eld mot civila under protesterna.

Studenterna uppmanar dock folket att inte vara rädda för regimens repressiva åtgärder och uppmanar till sammanslutning mot regimen.

Folket skanderar slagord mot regimen och revolutionsgardet under protesterna.

”Ned med diktatorn” och ”Revolutionsgardet skäms, lämna landet i fred” är några av slagorden under de stora regimkritiska protesterna visar videoklipp som publiceras på sociala medier.

Demonstranter utanför Amir Kabir universitetet riktar sin ilska mot regimens högste ledare Khamenei och skanderar, ”Folk har inte gett sina liv för att vi ska dyrka en mördare till ledare.”

Demonstranter vid Sharif universitetet i Teheran skanderar slagord mot revolutionsgardets bassij-styrka som är en del av regimens repressiva säkerhetsstyrkor som deltar i kväsning av tidigare protester. ”Ni, bassij-medlemmar är en skam, ni dödar människor”, skanderar den stora folkmassan.

Regimen sätter in vattenkanoner mot demonstranter utanför Amir Kabir universitetet i Teheran