Nyheter

Iranska regimen överger begränsningar för urananrikning

Iranska regimen avbryter sina åtaganden när det gäller begränsningar för urananrikning. Åtgärden kommer som direkt respons på att USA dödade regimens terroristledare Qassem Soleimani. Det meddelar regimens statliga television på söndagen.

Regimen kommer dock fortsätta samarbeta med FN:s atomenergiorgan och låta FN:s inspektörer inspektera dess kärnanläggningar i enlighet med kärnteknikavtalet. Regimens utrikesminister Javad Zarif bekräftar beslutet på Twitter och skriver, ”det finns inte några begränsningar för antalet centrifuger”.

”Detta steg är inom ramen för kärnteknikavtalet och all de fem stegen går att reversera efter en effektiv implementering av ömsesidiga skyldigheter”, tillägger Zarif på Twitter med hänvisning till regimens tidigare beslut att lämna delar av kärnteknikavtalet.

Samtidigt publicerar regimens statliga medier ett klipp från iranska regimens parlament där hundratals parlamentsledamöter skanderar ”död åt USA” med knutna nävar.

USA:s president Donald Trump varnar dock iranska regimen på Twitter om ett snabbt och oproportionerligt svar om den attacker amerikanska personer eller mål.

Rapporter från brittiska medier gör gällande att Storbritannien gör sig redo för att backa USA militärt om frågan kommer. En brittisk atomubåt bestyckade med Tomahawk-robotar står redo att slå till mot Iran om spänningarna ökar i Mellanöstern, rapporterar brittiska tidningen, the SUN på söndagen.

Rapporterna säger att brittiska elitstyrkor SAS och SBS har också skickats till Irak för räddningsoperationer.

”Vi kommer inte att slå till först men alla säkerhetsåtgärder vidtas beroende på hur Iran reagerar mot dödandet av Soleimani”, säger en källa nära brittiska regeringen till the SUN.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommenterade Soleimanis död för första gången under söndagen och sade att landet inte beklagar hans död.

Under söndagen antog Iraks parlament en resolution som innebär att regeringen kommer att kräva att den USA-ledda koalitionen lämnar landet, rapporterar Aftonbladet med hänvisning till franska AFP.

Bara minuter efter att parlamentet tagit sitt beslut meddelar den USA-ledda koalitionen, där även bland annat Storbritannien ingår, att man tillfälligt lägger ner offensiven mot Islamiska staten. I stället ska man nu fokusera på att skydda sina trupper i Mellanöstern, rapporterar Aftonbladet vidare.