Opinion

En Abu Bakr al-Baghdadi mindre gör världen säkrare

Elimineringen av Qassem Soleimani i ett målinriktat amerikanskt flygangrepp i Bagdad i torsdags kommer att ha en dramatisk inverkan på stabiliteten i den iranska regimen och dess förmåga att genomföra terroristaktioner utomlands.

Soleimani var på många sätt den enda karismatiska ledaren för iranska regimens revolutionsgarde som inte har motsvarighet bland samtida befälhavare för regimens paramilitära styrkor. Var som helst i regionen, i Syrien, Jemen, Irak, Afghanistan och Libanon där iranska regimens Quds-styrkan närvarade, där skulle du hitta Soleimani.

Medan iranska regimen försöker framställa Soleimani som en ”hjälte” var han ansvarig för dödandet av hundratusentals oskyldiga människor och försvarslösa civila både i och utanför Iran.

Soleimani ledde Teheranregimens stöd till Syriens diktator Bashar al-Assad. Han hjälpte till att forma de syriska militära strategierna i ett fruktansvärt inbördeskrig som började med protokratiska protester 2011.

För att rädda sitt iranska imperium i Syrien och Libanon hade han hjälpt till att driva en sunni-shiitisk konflikt som uppslukade regionen under många år. Ett sekteristiskt krig som han var stolt över att föra.

Under de första åren efter amerikanska ockupationen av Irak, blev han dockmästaren för de irakiska regeringarna. Han valde inte bara president och premiärminister i landet utan genom åren placerade även sina ministrar i nyckelpositioner i varje irakiskt ministerium där de kontrollerade personal- och finansbeslut.

Soleimani inrättade också ett långtgående finansiellt imperium. Enligt uppgifter tog han en procentandel av flottören på alla utländska valutaväxlingar från irakiska banker och drog in nästan en miljard dollar per månad i svarta pengar för att finansiera sitt terrorimperium.

Amerikanska general David Petraeus berättar om ett textmeddelande som han fick från Soleimani i 2008 i Irak.“Kära general Petraeus, ni borde veta att jag, Qassim Soleimani, kontrollerar Irans politik med avseende på Irak, Libanon, Gaza och Afghanistan. Och ambassadören i Bagdad är faktisk en medlem av Quds-styrkan. Personen som kommer att ersätta honom är också medlem i Quds-styrkan”.

2011 rekryterade Soleimani och hans män en droghandlare vid namnet Manssor Arbabsiar i USA. Arbabsiar hade blivit utnyttjade av iranska regimens säkerhetsorgan för att anlita den mexikanska drogkartellen Zetas för att mörda Saudiarabiens ambassadör till USA, Adel al-Jubeir, i Washington DC i 2011. Mer än hundra människor hade dödats i hjärtat av den amerikanska huvudstaden om terrorattentatet hade lyckats.

Under de senaste åren har Soleimani flera gånger rest till Syrien för att övervaka byggandet av ett nätverk av militära och underrättelsebaser som iranska regimen planerade i syfte att använda för att utöka sin närvaro vid Israels gränser.

Soleimanis direkta engagemang i planering, finansiering och ledning av attacker mot amerikanska diplomatiska och underrättelseanläggningar i Benghazi, Libyen, den 11 september 2012 där fyra amerikaner, däribland ambassadören, dödades.

Qassem Soleimani och Abu Bakr al-Baghdadi är två sidor av samma mynt. De så kallade shia- och sunnitvillingarna med en enda gudfar, Velayat Fagih (Kalifat, prästmännens absoluta makt), vars hjärta slår i Teheran.

De som fördömer dödandet av ledaren för Teheranregimens terrorimperium rättfärdigar och försvarar regimens terrorism som idag hotar världsfreden. Det spelar ingen roll hur de argumenterar eller förklarar sig.

Mojtaba Ghotbi, FFFI