Nyheter

Terroranklagad iranier erkänner – fick betalt för att mörda Saudiarabiens ambassadör

Den iranska mannen som greps förra året i USA, anklagad för att ha  planerat mörda Saudiarabiens ambassadör i Washington, erkände sig skyldig till terrorismrelaterade brott,rapporterade Reuters på onsdag.

Amerikanska myndigheterna anklagade Manssor Arbabsiar, 57, för att bli utnyttjas av Irans säkerhetsorgan att mörda Saudiarabiens ambassadör Adel al-Jubeir.

Arbabsiar, som greps den 29 september 2011, då han kom till John F. Kennedy International Airport från Mexiko, är en naturaliserad amerikansk medborgare och har en iransk pass.

Han pläderade tidigare icke skyldig i en federal domstol för bl.a. konspiration att begå terroristhandling och komplott till att mörda en utländsk tjänsteman.

Irans högsta andlige ledare, Ali Khamenei, gick då till hård verbal attack mot USA  och kallade anklagelserna för både ”meningslösa” och ”absurda”.

Bakgrund

Terrorplanerna avslöjades av den federala polisen FBI och narkotikapolisen DEA i sommaren 2011 när en av de misstänkta männen kontaktade den mexikanska knarkkartellen Zetas för att mörda Saudiarabiens ambassadör Adel Al-Jubeir. Tanken var att låta de mexikanska drogkartellerna utföra bombdåden, men i själva verket fick mannen kontakt med en av narkotikapolisens uppgiftslämnare.

Mannen åkte i augusti till Iran och förde då över 100 000 dollar till ett av FBI:s bankkonton. När han sedan återvände till USA i slutet av september kunde han gripas på John F. Kennedy-flygplatsen i New York, och erkände då terrorplanerna.

Han ska i förhör ha sagt att han har mottagit order om mordet från ”högt uppsatta personer i Iran”. Antiterrormyndigheter i USA säger sig tro att mannen kan ha kopplingar till Revolutionsgardet som är en iransk regeringsstyrka.

Den andra misstänkta mannen, Gholam Shakuri, är fortfarande på fri fot.