Engagemang, Folkliga protester, Nyheter

Svensk-iranier hedrar 40-dagarsminnet av martyrer

Svensk-iranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), hedrar minnet av iranska folkets martyrer från de regimkritiska protesterna i Iran under en stödaktion på Mynttorget i Stockholm.

Mynttorget, Stockholm

Minst 1500 demonstranter, varav 400 kvinnor, har dödats av regimens repressiva säkerhetsstyrkor under protesterna som började den 15 november och spred sig över hela landet med krav på en demokratisk förändring.

Iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin (PMOI/MEK) har identifierat och publicerat namnen på 601 demonstranter som dödats av regimens repressiva säkerhetsstyrkor och revolutionsgardet.

Flera av offren är enligt uppgifter minderåriga och barn.

”Regimen har använt dödligt våld mot fredliga demonstranter efter en order från högste ledaren Khamanei. Det räcker inte bara att fördöma våldet som Sverige och EU har gjort,” sade Massud Kiani, FFFIs EU-representant, som deltog i lördagens protestaktion.

”Vi, svensk-iranier, kräver svenska och europeiska åtgärder i FN för att ställa regimens ledare till svars för detta skoningslösa dödande, annars urholkas betydelsen av internationella lagar”, tillägger han.

Under lördagens stödaktion uttryckte deltagarna även sitt stöd för folkets fortsatta protester mot regimen genom att upprepa de slagord som förekom under de regimkritiska demonstrationerna som ”ned med Khamenei” och ”ned med diktatorn”.

De ställde sig bakom det folkliga kravet på en demokratisk förändring och uppmanade Sverige och EU att erkänna iranska folkets frihetskamp mot prästerskapets religiösa envälde.

”Iranska regimens brutala kväsning visar att de folkliga protesterna hotar prästerskapets överlevnad. Regimens högsta ledning bekräftar detta i sina tal och erkänner offentligt att oppositionskoalitionen, NCRI, spelar en aktiv roll i att organisera och leda dessa protester”, sade Iranska nationella motståndsrådet, NCRI:s nordiska representant, Parviz Khazai.

Han tillägger att, ”internationella samfundet måste erkänna iranska folkets motståndsrörelse och iranska folkets kamp för förändring.”

Utöver dödandet har regimen dessutom arresterat över 12,000 personer, däribland anhöriga till de dödade demonstranterna, i ett desperat försök att slå ner de regimkritiska protesterna.

En rapport från Amnesty International den 16 december bekräftar en pågående arresteringsvåg efter de regimkritiska protesterna.

Svensk-iranierna uppmanade regeringen och UD att agera tillsammans med EU för att pressa iranska regimen för en omedelbar frigivning av de arresterade.

Lördagens stödaktion uppmanade även Sverige och EU att arbeta tillsammans med allierade för att FN ska utan dröjsmål skicka en utredningsgrupp till Iran med uppgift att fastställa dödstalet samt utreda rapporter om mord på demonstranter och allvarliga brott mot de mänskliga rättigheter i landet som t.ex tortyr av de frihetsberövande demonstranterna.

Detta i linje med krav från oppositionsledaren Maryam Rajavi som även fick stöd i en resolution som antogs enhälligt av Europaparlamentet innan julhelgen.