Folkliga protester, Nyheter

Folkliga protester fortsätter i Iran – nionde dagen

Det kommer rapporter om mindre omfattande protester i Iran under lördagen, mer en vecka efter de landsomfattande folkliga protester som startade den 15 november.

Protesterna var som störst och kraftigast i Teheran, Shiraz, Esfehan, Tabriz och Ahwaz under den senaste veckan, enligt regimens egna medier. De rapporterar också att iranska oppositionsgruppen Folket mojahedin (PMOI/MEK) var mest aktivt i dessa städer.

Icke-officiellt undantagstillstånd råder i Iran

Ett icke-officiellt undantagstillstånd råder i landet, enligt rapporter från landet. Iranska regimen hävdar att säkerhetsorganen har arresterat över 100 protestledare som låg bakom senaste veckans regimkritiska protester.

Ledaren för fredagsbönen i Teheran Ahmad Khatami sade att myndigheterna måste avrätta protestledarna för krigföring mot Gud.

Khatami, som representerar högste ledaren, betonade under gårdagens fredagsbön att de ansvariga måste genomföra räder från dörr till dörr. Han uppmanade även familjer att överlämna sina barn till regimens säkerhetsorgan om de deltagit i protesterna.

Internet har öppnats delvis, framförallt för regimens myndigheter, men är fortfarande ner i vissa delar av landet. Internet funkar nu med 65% kapacitet. Mobilt internet är fortsatt avstängt, enligt rapporter från Iran.

Videoklipp som nu kommer ut och sprids på sociala medier efter en veckolång avstängning av internet visar regimens repressiva säkerhetsstyrkor skjuta hänsynslöst mot demonstranterna.

Demonstranter massakrerade

I flera städer beskrivs de repressiva säkerhetsstyrkornas dödande av demonstranter som en massaker, se video här. Dödstalet steg till 285 under lördagen varav 99 har blivit identifierade av Iranska nationella motståndsråtet (NCRI).

Många av de döda är unga män och i några fall även minderåriga ungdomar som dödats av skott mot huvudet eller bröstet.

Samtidigt fortsätter vågen av internationellt stöd för iranska folket och fördömanden av regimens brutala kväsning inte minst från amerikanska kongressledamöter, senatorer och tidigare regeringstjänstemän från både republikanerna och demokraterna.

”Rapporter om nedslag mot demonstranter, överfulla sjukhus och kraftigt begränsat internet i Iran är mycket störande. Situationen kräver utredningar och ansvarsutkrävande”, skrev USA:s tidigare utrikesminister och demokraternas tidigare presidentkandidat Hillary Clinton på Twitter i fredags.