Folkliga protester

Åttonde dagen av folkliga protester i Iran – regimen står handfallen

De folkliga protesterna fortsätter i Iran för åttonde dagen i rad. Videoklipp och rapporter fortsätter komma in från landet trots regimens avstängning av internet och visar protester i flera städer.

Minst 900 demonstranter har blivit arresterade i staden Esfehan, enligt uppgifter till FFFI. Arresteringarna skedde i samband med att regimens repressiva säkerhetsstyrkor genomfört räder i flera stadsdelar.

Videoklipp från huvudstaden Teheran visar att regimen har stationerat ut ett stort antal kravallpolis och repressiva säkerhetsstyrkor på gatorna under fredagen för att förebygga regimkritiska protester.

FFFI rapporterade igår att dödstalet har stigit till 251 och att över 7000 har blivit arresterade under senaste veckans protester. I många fall vägrar regimens myndigheter lämna ut offrens kroppar till deras familjer och har begravt dem i hemlighet, enligt uppgifter till FFFI.

Många familjer har också beordrats att inte hålla minnesceremonier för sina barn som dödats av regimens repressiva säkerhetsstyrkor under de regimkritiska protesterna.

”Det faktum att internet fortfarande är avstängt efter åtta dagar av folkliga protester i Iran visar att folket lyckats stå emot och tvinga tillbaka regimens repressiva säkerhetsstyrkor och revolutionsgardet”, sade FFFI:s Mojtaba Ghotbi.

”De senaste dagarnas folkliga protester i Iran har ett tydligt och omisskännligt budskap till regimen. Det är ett entydigt nej till det religiösa prästerskapet och unisont ja till ett demokratiskt styre för Iran”, skrev han tillsammans med juristen Erik Wahlberg i en debattartikel för GP igår.

Ali Raibii, talesman för Rouhanis regering, erkänner att folket riktade framförallt sin ilska mot regimen under de senaste dagarnas protester.

”De attackerade center som tillhör militären och säkerhetsorgan De hade folk som organiserade och ledde [protesterna]”, erkände Raibii.

Alireza Adyani, chefen för regimens speciella polisstyrka NAJA, tillkännagav att protester förekom i minst 165 städer över hela Iran under de senaste dagarna.

Regimens minister straffad för avstängning av internet

USA:s finansdepartement införde under fredagen sanktioner mot regimens kommunikationsminister, Mohammad Javad Azari Jahromi. Han straffades för hans roll i att genomföra regimens beslut att stänga av internet.

”Azari Jahromi, som är en tidigare anställd vid Irans ökända underrättelseministerium, har främjat iranska regimens politik för repressiv internetcensur sedan han tillträdde sin tjänst i mitten av 2017 och har också varit inblandad i att övervaka oppositionsaktivister”, skriver USA:s finansdepartement i ett uttalande på fredagen.

”Vi kommer att ställa iranska regimtjänstemän till svars för deras våldsamma förtryck mot iranska folket”, skriver USA:s utrikesminister, Mike Pompeo, på Twitter på fredagen. Han stödde även den globala kampanjen mot regimens avstängning av internet genom att använda hashtagen #Internet4Iran.

Reportrar utan gränser, kritiserade iranska regimens pågående avstängning av internet i ett uttalande den 20 november. Organisationen sade att Teheran avser att kväsa demonstrationerna genom att förneka folket tillgång till det globala nätverket.

Regimen: Iranska oppositionen bakom protesterna

Beslutet att stänga av internet fattades av regimens Högsta nationella säkerhetsråd där regimens president Hassan Rohani är ordförande, avslöjar Iranska nationella motsåndsrådet (NCRI) på sin hemsida. Syftet med avstängningen är att stoppa flödet av information, särskilt via sociala medieplattformar.

Rouhani och andra högt uppsatta regimtjänstemän har vid flera tillfällen under den senaste veckan tvingats erkänna att iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin (PMOI/MEK) spelar en aktiv roll i att organisera och leda de senaste dagarnas regimkritiska protester.

De har påpekat att PMOI/MEK:s aktiva roll utgör ett direkt hot mot prästerskapets styre och att säkerhetsorganen måste besvara med beslutsamhet mot de som leder protesterna.

Den iranska oppositionskoalition, NCRI, höll en nyhetskonferens under fredagen om den senaste dagarnas folkliga protester i Iran och vad dessa innebär för framtida utvecklingen i landet.