Folkliga protester

Regimkritiska protester fortsätter i Iran för sjunde dagen – 250 döda

De folkliga protesterna fortsätter i Iran för sjunde dagen trots regimens brutala kväsning och beslutet att stänga av internet.

Protesterna har spridit sig till mer än 140 städer över hela landet. Demonstranter i flera städer fortsätter att bränna byggnader, banker och center som tillhör regimen, revolutionsgardet och representanter för högste ledaren, Khamenei.

Studenter från samhällsvetenskapliga programmet vid Teherans universitet bojkottade föreläsningar under torsdagen i solidaritet med de regimkritiska protesterna. ”Vi kommer att fortsätta i hopp om en bättre framtid för de fattigaste i samhället”, säger studenterna i ett uttalande som FFFI tagit del av.

Det är svårt att få ut information, rapporter och videoklipp från protesterna eftersom regimen har stängt av internet.

NetBlocks, en icke-statlig cybersäkerhetsorganisation, erbjuder direkt övervakning av internettrafiken i Iran på sin Facebook-sida.

Men flera videoklipp på social medier och meddelanden från Iran som FFFI har tagit del av vittnar om att folket är beslutsamma att fortsätta sina protester mot regimen och om en stor närvaro av regimens repressiva säkerhetsstyrkor. Revolutionsgardister fortsätter att skjuta skarp mot demonstranter och det förekommer rapporter om sammandrabbningar i flera städer.

Dödstalet har stigit till 251 och 7000 har blivit arresterade under protesterna, enligt senaste uppgifter från Iran.

Den iranska oppositionskoalitionen, NCRI, har identifierat 85 av de demonstranter som dödats genom sitt nätverk i Iran.

Den iranska oppositionskoalitionen, NCRI, har identifierat 85 av de döda demonstranterna genom sitt nätverk i Iran.

Mer internationella fördömanden

Internationella ledare och politiker fortsätter att fördöma och uppmärksamma regimens brutala nedslag mot demonstranterna under torsdagen.

”Iran har blivit så instabil att regimen har stängt av hela internet så att det stora iranska folket inte kan prata om den brutala kväsningen i landet. De vill inte ha öppenhet, och tror att världen inte kommer att få reda på det död och den tragedi som iranska regimen orsakar!”, skriver USA:s president Donald Trump skriver på Twitter på torsdagen.

EU uttryckte på torsdagen sina kondoleanser till familjer till de som dödats under senaste dagarnas protester i Iran.

”Vi förväntar oss att Irans säkerhetsstyrkor kommer att utöva maximal återhållsamhet när det gäller att hantera protesterna …. Rätten till yttrandefrihet och mötesfrihet måste garanteras”, sade Maja Kocijancic, taleskvinna för EU:s utrikestjänst i ett uttalande.

”Vi förväntar oss också att de iranska myndigheterna kommer att säkerställa ett fritt flöde av information och tillgång till internet”, tillade hon.