Mänskliga Rättigheter

Arbetaraktivister i Iran straffas med fängelse och piskrapp

En domstol i Teheran har dömt arbetaraktivisten, Atefeh Rangriz, till 11.5 års fängelse och 74 piskrapp. Hon var åtalad för att ha deltagit i en fredlig första maj-demonstration förra året.

Atefeh Rangriz
Atefeh Rangriz sitter idag frihetsberövad i Qarchak-fängelse i staden Varamin och åtalades den femte augusti.

Atefeh är en av 36 aktivister som regimen arresterade i samband med en fredlig förta maj-demonstration utanför regimens parlament i Teheran. Regimens repressiva säkerhetsstyrkor och agenter från underrättelsetjänsten gick till brutal attack mot demonstrationen och arresterade flera aktivister.

Regimen släppte några av de frihetsberövade aktivisterna men flera andra fick hårda straff. En av de straffade var journalisten och studenten Marzieh Amiri som var dömd till 10.5 års fängelse och 148 piskrapp.

Iranska regimen har under de senaste månaderna delat ut hårda och grymma straff mot arbetaraktivister i ett försök att kväsa arbetarprotester.

Busschauffören Rasoul Taleb Moghadam, en pensionerad arbetare, Nasrin Javadi samt Parvin Mohammadi, vice ordförande för fackföreningen, ”Free Union of Iranian Workers”, är några arbetaraktivister som dömts till fängelsestraff och piskrapp för att ha deltagit i första maj-demonstrationer.

Över 80 fackföreningar världen över har protesterat mot dessa arresteringar som skedde i samband med firandet av den internationella arbetardagen. De har även kritiserat de hårda straffen mot arbetaraktivister. Fackföreningar och MR-organisationer har uppmanat internationella samfundet att agera för att säkra de frihetsberövade arbetarnas frigivning,

Regimen dömde samtidigt kvinnorättsaktivisten Saba Kord Afshari till 24 års fängelse. Hon stod anklagad för att ha protesterat mot regimens obligatoriska klädkod och vägrat göra en falsk bekännelse.