Folkliga protester

Studentprotester i Teheran

Studenter vid Irans Vetenskapliga och Tekniska Universitet (University of Science and Technology) protestera mot ledningens beslut att genomföra könsegregation, Teheran, 26 juni 2019

Studenter vid Irans Vetenskapliga och Tekniska Universitet (University of Science and Technology) i Teheran protesterade på onsdagen mot ledningens beslut att segregera kvinnliga och manliga studenter i universitetsbiblioteket.

Regimens moralpolisen försökte stoppa protesten och skingra studenterna. Men studenterna samlades utanför universitetsbiblioteket för att protestera mot ledningens plan att sätta upp väggar för att segregera kvinnliga och manliga studenter.

Ledningen gav slutligen efter för studenternas krav och beslutade dela in biblioteket i tre zoner, en för de kvinnliga studenterna, en för de manliga studenterna och en mixad zon.

En grupp studenter från Teheran Universitetets institution för samhällsvetenskap organiserade en protestaktion i torsdags för andra dagen i rad till stöd för två frihetsberövade studenter.

Studenterna protesterade mot det långa fängelsestraffet mot studentaktivisten, Leila Hosseinzadeh, samt arresteringen av Marzieh Amiri, en journaliststudent vid Teheran Universitet. De krävde att regimens rättsväsende upphör med förföljelse av studenter och friger frihetsberövade studenter.

Studenterna skanderade “studenter är inte brottslingar” och lovade att fortsätta protestera de kommande dagarna.

Regimens repressiva säkerhetsorgan arresterade Marzieh Amiri tillsammans med dussintals andra demonstranter som deltog i en första maj-demonstration utanför Irans parlament (Majlis). Myndigheterna håller henne kvar i fängelset sedan den första maj.

Regimens säkerhetsstyrkor arresterade Leila Hosseinzadeh, sekreterare för studenternas centrala råd vid Teheran Universitet, under förra årets landsomfattande protester mot regimen. En domstol i Teheran-provinsen dömde henne nyligen till tre och ett halvt års fängelse för brott mot den nationella säkerheten och för spridning av propaganda mot regimen.