Nyheter

Iran kapar fransk diplomats identitet för att sprida fejkade nyheter

Iranska regimen kapade en fransk diplomats identitet för att fabricera och sprida fejkade nyheter om iranska oppositionskoalitionen, NCRI, på Twitter.

Ett falskt twitterkonto som utgav sig för att vara Frankrikes generalkonsul i Jerusalem, Pierre Cochard, skickade fem tweets den 17 juli som hävdade att Maryam Rajavi, ledare för Irans främsta pro-demokrati koalition, NCRI, hade besökt Israel.

Det falska Pierre Cochards kontot “angav tidigare medarbetare i Teheran som källa för uppgifterna”, vilket avslöjar twitterkontots kopplingar till iranska regimens underrättelseministerium, skrev NCRI:s utskott för säkerhet och kontraterrorism i ett uttalande den 24 juli.

Twitter har nu blockerat och stängt ner det falska twitterkontot.

Ett falskt twitterkonto som utgav sig för att vara Frankrikes generalkonsul i Jerusalem, Pierre Cochard, skickade fem tweets den 17 juli som hävdade att Maryam Rajavi, ledare för Irans främsta pro-demokrati koalition NCRI, hade besökt Israel.
Iranska regimens agenter och regimvänliga individer i Europa spred de fejkade tweetarna från det falska Cochard-kontot inom några timmar från det att de hade publicerats.

Revolutionsgardets nyhetsbyrå, Fars News, citerade dessa fabricerade tweetar och rapporterade den 23 juli att iranska oppositionsledaren Maryam Rajavi hade rest till Israel för att möta premiärminister Benjamin Netanyahu och chefen för “spionnästet Mossad”.

Revolutionsgardets nyhetsbyrå hävdade vidare att “besöket, som genomfördes med hjälp av Giuliani och i samordning med Israels ambassadör i Albanien Boaz Rodkin, har direkta kopplingar till ett samarbete mellan [iranska oppositionen] Folkets mojahedin (PMOI/MEK) och den israeliska underrättelsetjänsten (Mossad)”.

Oppositionsledaren, Maryam Rajavi, och oppositionskoalitionen NCRI där Folkets mojahedin ingår förkastade rapporterna från revolutionsgardet som fejkade nyheter.

“Lögner från revolutionsgardets nyhetsbyrå om mitt påhittade besök i Israel visar på regimens desperation och att den behöver fejkade nyheter riktade mot Irans motståndsrörelse”, skrev Maryam Rajavi på Twitter.

“Varför regimen behöver ta till sådant knep förstås bättre om man tittar på detta inom ramen av regimens övergripande situation”, sade Shahin Gobadi, en talesman för Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), till den amerikanska nyhetssidan, The Washington Times.

”Regimen står inför ett explosivt samhälle, en sönderfallande ekonomi och växande internationell isolering. I det här läget ser prästerskapet sin enda lösning i att ta till ökat förtryck, ökade arresteringar och mer terrorism utomlands samt en intensifierad desinformationskampanj mot motståndsrörelsen”, tillade han.

“Regimens högt uppsatta tjänstemän i Iran varnar offentligt om växande stöd från den unga generationen för iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin (PMOI/MEK) och aktiviteter från PMOI:s moståndsceller”, tillade Gobadi.

Det franska generalkonsulatet i Jerusalem förkastade uppgifterna i ett officiellt uttalade den 23 juli. Franska generalkonsulatet varnade för ett falskt twitterkonto som utger sig för att vara den franske generalkonsuln i Jerusalem och uppmanade internetanvändare till försiktighet.

Iranska regimens skamliga försök att kapa en fransk diplomats identitet för att främja sin desinformationskampanj kom samtidigt som regimens vice utrikesminister Abbas Araghchi träffade sin motpart i Paris för att diskutera möjliga åtgärder i syfte att trappa ner den eskalerande konflikten.

“Frankrikes generalkonsul i Jerusalem, Pierre Cochard, har utsatts för identitetsstöld på det sociala nätverket Twitter. ”, skriver Frankrikes generalkonsulat i Jerusalem i sitt uttalande.

Flera sociala medieföretag däribland Facebook, Instagram, Twitter, Google och Youtube har stängt tusentals konton och sidor som spred iranska regimens propaganda och desinformation under det senaste året.

Twitter bekräftade den 20 juli att det har blockerat flera konton som tillhörde iranska regimens statliga medier för att de trakasserade Irans religiösa minoritet, Bahaier.

Persiskspråkiga twitterkonton för regimens statliga nyhetsbyrå IRNA och Mehr News Agency, en nyhetsbyrå kopplade till iranska regimens underrättelseministerium, är några av de konto som Twitter blockerade den 20 juli.