Andra nyheter

Sociala medieföretag stänger hundratals sidor som sprider Teheranregimens propaganda

Flera sociala medieföretag däribland Facebook, Instagram, Twitter, Google och Youtube har stängt hundratals konton och sidor som spred iranska regimens propaganda och desinformation.

Blockeringarna kommer sedan säkerhetsföretaget FireEye avslöjade i veckan att iranska regimens statliga television ligger bakom flera populära sidor på Facebook och andra sociala medier. Internationella medier rapporterar att de som ligger bakom sidorna på Facebook har i flera fall betalat tusentals dollar för att få bättre spridning.

Dessa konton och sidor sprider falska nyheter samt bedriver påverkansoperationer riktade mot målgrupper i USA, Storbritannien, Latinamerika och Mellanöstern, säger FireEye i ett uttalande den 21 augusti.

“Syftet med denna verksamhet verkar i stort sett vara att främja iranska politiska intressen och omfattar anti-saudiska, anti-israeliska och pro-palestinska teman. [Verksamheten] främjar [även] stöd till specifika amerikanska policyer som gynnar Iran, till exempel kärnteknikavtalet mellan USA och Iran (JCPOA)”, skriver FireEye beträffande de aktiviteter som bedrivs på de utpekade sidorna.

“I detta sammanhang, den verksamhet som fokuserar på USA består även av betydande spridning av budskap mot Trump och ställer sig bakom individer på sociala medier som har en amerikansk liberal identitet”, tillägger FireEye.