Folkliga protester

Iran: Minst åtta regimkritiska protester per dag i majmånad

Det förekom minst 279 regimkritiska protester i 79 iranska städer, byar och storstäder under majmånad. Det framgår av en rapport som nyhetssidan Iran News Wire publicerade på torsdagen.

Detta betyder att det förekom minst åtta folkliga protester mot regimen per dag runtom i landet. Individer som förlorat besparingar eller pensioner när finansiella institutioner kopplade till revolutionsgardet gått i konkurs höll 21 proteser I två städer under majmånad.

Lärare organiserade minst 44 protester mot regimen i 40 städer under samma tid. Arbetare i sin tur organiserade minst 74 protester i 35 städer. Det förekom även minst 16 studentprotester i sju städer däribland huvudstaden Teheran.

Minst 29 politiska fångar hungerstrejkade under majmånad i regimens fängelser i protest mot regimens grymma behandling och godtyckligt frihetsberövande.

Regimens ledare, högt uppsatta regimtjänstemän, befälhavare för revolutionsgardet och ledamöter i regimens parlament har vid flera tillfällen sedan början av året varnat för växande folkligt missnöje i landet och ökade regimkritiska protester.

Hassan Abbasi från revolutionsgardet avslöjade nyligen i en intervju med regimens statliga television att minst 4600 ungdomar arresterades av regimens säkerhetsorgan i samband med förra årets folkliga protester mot prästerskapets styre.