Folkliga protester, Nyheter

Lärare i Iran går ut i en ny generalstrejk i protest mot låga löner

Lärare i Iran startade en ny omgång av generalstrejk för att protestera mot låga löner och kräva frigivning av frihetsberövade medarbetare.

Hundratals lärare i 31 iranska städer över hela landet deltog i sittstrejken som gick in på sin tredje dag på tisdagen. Lärarna framförde flera krav däribland löneökningar som ligger över inflationen. En lärare i Iran tjänar idag mellan en tredjedel och en fjärdedel av det som räknas som den nationella fattigdomsgränsen.

Lärarna krävde även frigivning av medarbetare som frihetsberövats i samband med tidigare strejker. Respekt för minoriteters rättigheter och grattis utbildning för alla barn var några av de andra krav som framfördes under strejken.

Generalstrejken organiserades av lärarnas fackförbund, the Coordinating Council of Teachers Syndicates in Iran (CCTSI). Lärare från över 1000 grund- och gymnasieskolor i Teheran, Esfehan, Hamadan, Karaj, Kermanshah, Shiraz, Yazd och flera andra städer deltog i generalstrejken, enligt CCTSI.

Deltagandet var störst utanför huvudstaden Teheran. Iranska regimens statliga medier rapporterade inte om strejken och regimens myndigheter vägrade kommentera protesterna.

Liknande generalstrejker utlyste även i oktober och november förra året.

Järnvägsarbetare och busschaufförer i Teheran och flera andra iranska provinser gick ut i strejk på söndagen för att protestera mot obetalda löner och dyra försäkringspremier, enligt rapporter från Iran.