Nyheter, Opinion

Ann Lindes deltagande i firande av den “Islamiska” revolutionen är ett hån mot iranier

Utrikeshandelsminister Ann Linde (S) deltog i iranska ambassadens firande av 40-årsdagen av 1979 års revolution i Iran där prästerskapet usurperade makten. Flera svenska affärsmän deltog också i firandet som ägde rum hemma hos iranska regimens ambassadör i Stockholm.

Utrikeshandelsminister Ann Linde (S) talade med stolthet om sitt besök i Iran tillsammans med statsministern i februari 2017. Besöket kritiserades kraftigt av svensk- och exiliranier samt flera riksdagsledamöter vid den tiden.

Hon lyfte fram Sveriges historiska ekonomiska relationer med Iran och beklagade att ”utländska aktörer har mött problem för att handla med Iran”.

“Ann Lindes deltagande i iranska regimens firande är ett slag i ansiktet på alla iranier som fått se sitt land ruineras av prästerskapet. Vad har prästerskapet fört med sig för iranska folket under de senaste 40 åren förutom barbariska MR-brott, terrorism, misär, förödelse och fattigdom”, säger Mojtaba Ghotbi till FFFI om utrikeshandelsministerns deltagande i firandet med iranska regimens ambassadör.

“Svensk- och exiliranier har gång på gång uppmanat regeringen och UD att se över och ändra sin skamliga Iranpolitik men regeringen fortsätter att prioritera handel och affärer med Iran, världens främsta statliga sponsorn av terrorism”, tillägger han.

Mojtaba kritiserar även regeringens Iranpolitik och säger “de pågående folkliga protesterna mot regimen i Iran visar tydligt att prästerskapet inte har någon framtid i Iran. Tyvärr väljer regeringen att placera Sverige på fel sida av historien och blidka terrorister och förtryckare istället för att stödja iranska folket i deras svåra kamp för demokrati och frihet.”

Utrikesminister Margot Wallström (S) presenterade regeringens utrikesdeklaration vid 2019 års utrikespolitiska debatt i riksdagen tidigare i veckan.

“Vår demokratioffensiv kommer att märkas i all vår utrikespolitik. Det handlar om att ge stöd och näring överallt där demokratin kan växa och vara kritiska när den utarmas”, sade utrikesministern under sitt tal.

Utrikeshandelsministerns agerande underminerar dock regeringens egna demokratioffensiv. Och detta är inte första gången som UD agerar på detta sätt.

“Ann Linde försöker beskriva prästerskap som en pålitlig handelspartner. Detta istället för att kritisera Teheranregimen för dess spionage mot och trakassering av exiliranier, regimkritiker och iranska flyktingar i Sverige”, säger Massud Kiani i en kommentar.

”Det visar bara att Ann Linde har tappat sin moraliska kompass. Hon borde skämmas och be alla svensk- och exiliranier om ursäkt för sitt skamliga agerande”, framhåller han.

Förra året bjöd UD in iranska regimens vicepresident för kvinno- och familjefrågor, Masoumeh Ebtekar, för att delta i Stockholm Forum on Gender Equality, en global jämställdhetskonferens. Ann Linde (S) stod då värd för en paneldiskussion med Masoumeh Ebtekar för att diskutera jämställdhet utan att kritisera prästerskapets könsapartheid.

Kvinnliga tjänstemän och diplomater som var med under besöket i Iran i 2017 tvingades bära slöja för att inte reta upp iranska regimen och dess representanter. Ironiskt nog förde regeringen en feministisk utrikespolitik vid den tiden.

“Ann Lindes agerande uppmuntrar bara regimen i Teheran att fortsätta sina grymheter i Iran och hota iranska regimkritiker i Sverige. Det påminner om de som försvarade eller översåg med Nazitysklands grymheter för lukrativa affärer. Precis som då är det dömd att misslyckas”, sade Massud Kiani beträffande regeringens passiva linje mot Teheranregimen.

UD är just nu involverad i en kris beträffande en annan diktatur, Kina. Den svenska ambassadören i landet anklagas för att gå Kinas ärende. Regeringens demokratioffensiv blir endast fina ord på ett papper när svenska ministrar och ambassadörer är mer intresserade utav att gå ärenden åt diktaturregimer och dess representanter istället för att stå upp för mänskliga fri- och rättigheter.