Pressmeddelande

Inbjudan till iranska regimens representant underminerar förtroende för kvinnokonferens i Stockholm

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) beklagar djupt UD:s beslut att bjuda iranska regimens vicepresident för kvinno- och familjefrågor, Masoumeh Ebtekar, att delta i den globala jämställdhetskonferensen Stockholm Forum on Gender Equality den 15-17 april.

Faktum att EU- och handelsministern Ann Linde (S) står värd för en paneldiskussion med Masoumeh Ebtekar för att diskutera jämställdhet ger onekligen ett oärligt intryck samt bidrar till underminering av regeringens feministiska utrikespolitik. Inbjudan är också ett hån mot samtliga svensk-iranier och ett slag i ansiktet på alla de modiga kvinnor i Iran som trotsar prästerskapets kvinnofientliga politik.

Masoumeh Ebtekar representerar en regim som reducerat kvinnor till andra klassens medborgare både i lag och praxis. Prästerskapet i Iran är det enda verkliga hindret mot ökade rättigheter för kvinnor. Amnesty International har i en rapport från augusti 2016 varnat att iranska myndigheter behandlar kvinnorättsaktivister som ”statens fiender” i ett förnyat förtryck under Rouhanis tid som president.

Det bör även påpekas att Masoumeh Ebtekar var en av gisslantagarna under 1979 års gisslankris i Iran där 52 amerikanska diplomater hölls som gisslan i 444 dagar. Detta är hennes främsta prestation och den största anledningen till hennes politiska karriär inom prästerskapet.

Dussintals kvinnor har också blivit arresterade under den senaste tidens regimkritiska proteser i Iran enbart för att de hade tagit av sig slöjan på offentlig plats i protest mot prästerskapets obligatoriska klädkod.

Regeringens och UD:s eftergivenhet mot prästerskapet i Iran i hopp om att denna politik ska främja handelsrelationer med Teheran är en grov felkalkylering. Den kommer att föra med sig ödesdigra konsekvenser för svenska företag samt skada Sverige och vårt internationella anseende.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) uppmanar regeringen att ändra denna skamliga politik och istället stödja iranska folkets demokratiska strävan för ett fritt Iran. Det minsta Ann Linde (S) nu bör göra är att rätta regeringens misstag och ställa iranska regimens representant, Masoumeh Ebtekar, till svars för prästerskapets kvinnofientliga politik.