Ekonomi, Nyheter

EU svartlistar iranska ministeriet för underrättelsetjänst

Europeiska unionen beslutade idag att sätta iranska
ministeriet för underrättelsetjänst och två av dess tjänstemän på EU:s terroristlista för planering av mord i Europa, enligt uttalande från europeiska utrikestjänsten och EU:s diplomater.

Beslutet, som fryser finansiella tillgångar i EU som tillhör organisationen och individerna, kommer efter att Danmark förra året misstänkte att iranska regimens underrättelsetjänst planerade en terrorattack i landet.

Frankrike har sagt att iranska regimens underrättelsetjänst utan tvivel låg bakom en misslyckad terrorattack i Paris, i somras.

Teheranregimen planerade en terrorattentat mot iraniernas stora sammankomst för ett fritt och demokratiskt Iran i juni 2018.

”EU:s beslut att föra upp iranska regimens ministerium för underrättelsetjänst på sin terroristlista och vidta sanktioner mot dess tjänstemän som planerade mord och terroraktiviteter på europeisk mark är rätt beslut och ger en stark signal till iranska regimen att Europa inte kommer att acceptera sådant beteende på europeisk mark”, säger Iranexperten Mojtaba Ghotbi till FFFI.

”Vi har påtagliga gånger varnat den svenska regeringen och andra berörda myndigheter för iranska regimens terroraktiviteter i Europa men också i Sverige. Detta beslut är i rätt ritning men inte tillräckligt. Sverige bör stänga alla iranska regimens verksamheter som Imam Ali center och andra tillhörande verksamheter för att garantera svensk-iranierns säkerhet i landet”, tillägger Mojtaba.

Säpo avslöjade nyligen att Iran bedriver spionageverksamhet bland annat mot svensk-iranier och varnade att agenter från främmande stater kan planera och genomföra mord på svensk mark.

Sverige stöder EU:s straffåtgärder mot iranska regimen över Teherans terrorplaner i Europa, som tillkännagavs på tisdagen.

”Jag kan inte gå in på de exakta skälen, men det är ett beslut som svenska regeringen har fattat och som nu tas av EU i fullt samförstånd”, säger EU- och handelsminister Ann Linde (S) till TT på väg in till mötet i Bryssel.