Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Nytt åtal mot Nasrin Sotoudeh medan EP kräver att hon friges

Nytt åtal för oklara anklagelser väntar iranska människorättsadvokaten Nasrin Sotoudeh. Det berättar hennes advokat för regimens statliga nyhetsbyrå, IRNA, rapporterar Agence France-Presse (AFP) från Teheran på onsdagen.

Nasrin Sotoudeh greps igen i juni och sitter frihetsberövad i fängelse sedan dess, vilket FFFI rapporterade om vid tiden. Teherans revolutionsdomstol dömde henne senare, i sin frånvaro, till sex års fängelse för spionage.

Uppgifter på sociala medier och rapporter säger dock att hon arresterades för att ha försvarat kvinnor som protesterade mot prästerskapets obligatoriska klädkod genom att ta av sig slöjan på offentliga platser.

Regimen arresterade även hennes man Reza Khandan några månader senare i september. Han åtalades för att ha agerat mot den nationella säkerheten, spridit propaganda mot systemet och kampanjat mot regimens prästerskapets obligatoriska klädkod.

Nasrin Sotoudeh har arresterats flera gånger tidigare anklagad för att ha representerat och försvarat politiska fångar, oppositionella och dödsdömda i landet. En av regimens domstolar i Teheran dömde henne till tre års yrkesförbud i september 2014.

Hon belönades med Europaparlamentets prestigefyllda Sacharovpris i 2012 för sitt arbete för mänskliga rättigheter i Iran.

Europaparlamentet antog i veckan en resolution med överväldigande majoritet som “lovordar Nasrin Sotoudeh för hennes mod och engagemang” och som “uppmanar Irans regering att omedelbart och villkorslöst frige” henne.

Europaparlamentet uppmanar även med kraft “Irans rättsväsen att respektera principen om en korrekt rättsprocess och en rättvis rättegång.”

Europaparlamentarikerna uttrycker i sin resolution “medkänsla och solidaritet med kampanjen mot landets regler om obligatorisk klädsel och fördömer frihetsberövandet av kvinnor som tagit av sina huvuddukar som ett led i kampanjen, och kräver deras omedelbara och villkorslösa frigivande.”

“Europaparlamentet uttrycker [även] sin solidaritet med iranier som demonstrerar för att förbättra sin sociala och ekonomiska situation och som kämpar för sociala och ekonomiska rättigheter”, säger Europaparlamentarikerna i sin resolution, som antogs i Strasbourg den 13 december.