Ekonomi, Nyheter

USA återupptar nya, hårdare sanktioner mot Iran

USA:s nya, hårdare sanktioner mot Iran trädde i kraft tidigt på måndagen den femte november. De nya straffåtgärderna är riktade mot bland annat landets olje- och finanssektor. Flera iranska flygbolag och 50 banker med kopplingar till regimen och revolutionsgardet finns bland de straffade företagen.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo bekräftade att sanktionerna börjar gälla midnatt mot måndag. Han kallade dem de tuffaste sanktionerna någonsin och sade även att det han kallar terrorregimen i Teheran måste ändra sitt sätt.

Iranska regimens president Hassan Rouhani svarade i ett tv-sänt tal på måndagen att landet kommer att bryta mot USA:s nya, hårdare sanktioner och fortsätta sälja olja.

Tusentals regimanhängare deltog i en anti-amerikansk demonstration i söndags och skanderade som vanligt ”Död åt USA”, ”död åt Israel”. Demonstranter brände även den amerikanska och israeliska flaggan.

Demonstrationerna ägde rum på 39-årsdagen av ockupationen av den amerikanska ambassaden i Teheran, en gisslandrama som ledde till fyra decennier av gemensam fientlighet.

Iranska regimen genomförde även en omfattade militärövning där både armén och revolutionsgardet deltog.

Frankrike, Tyskland, Storbritannien och EU beklagar i ett gemensamt uttalande USA:s besked att införa nya sanktioner mot Iran. Gruppen lovade även att arbeta för att skydda de europeiska företag som har ”legitima” affärsintressen i Iran. Många europeiska storföretag har redan lämnat Iran innan sanktionerna trädde i kraft trots dessa löften från de europeiska ledarna. Flera europeiska flygbolag har också stoppat sina flygningar till Iran.