Andra nyheter, Ekonomi

Flera europeiska flygbolag slutar flyga till Iran

Flera europeiska flygbolag kommer att stoppa sina flygningar till Iran eftersom det inte längre är lönsamt. Det rapporterar flera internationella och iranska regimens statliga medier.

Det brittiska flygbolaget, British Airways, sade i förra veckan att det kommer att avsluta sina flygningar till Irans huvudstad i september eftersom ”satsningen är för närvarande inte kommersiellt hållbar”, rapporterar Associated Press tillsammans med andra internationella medier.

Nederländska KLM och franska AirFrance har också meddelat att de kommer sluta flyga till Iran.

Dessa tillkännagivande kommer efter att USA lämnade kärnteknikavtalet och återinförde sanktionerna mot Iran tidigare i augusti. Ytterligare sanktioner mot Iran väntas träda i kraft i november. De nya straffåtgärderna riktar sig bland annat mot iranska regimens oljeexport och avser att sänka Teherans årliga export till noll.

Flygbolagens beslut att lämna Iran är i linje med liknande beslut från andra europeiska storbolag i väntan på de amerikanska sanktionerna mot Iran.

”Vår politik är baserad på en tydlig bedömning av den iranska diktaturen, dess finansiering av terrorism och dess fortsatta aggression i Mellanöstern och hela världen”, skrev USA:s president Donald Trump i ett uttalande den sjätte augusti i samband med att de nya straffåtgärderna trädde i kraft.