Engagemang

Svensk- och exiliranier uppmärksammar ökade avrättningar i Iran

Svensk- och exiliranier samt sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) uppmärksammade de ökade avrättningarna i Iran under manifestationer i Göteborg och Stockholm på lördagen.

Den 10 oktober var den internationella dagen mot dödsstraff som också var temat för svensk- och exiliraniernas manifestationer.

Iran under prästerskapet toppar listan över mest antal avrättningar per capita i världen. Regimen stod för 60% av alla bekräftade avrättningar i regionen förra året, enligt Amnesty International. Minst 31 av dessa avrättningar verkställdes offentligt.

Iranska regimen avrättade minst 20 individer under september månad varav flera politiska fångar från Irans minoritetsgrupper baluchier och kurder. De anklagas ofta för påhittade brott som “krigföring mot gud (Moharebeh)” och “att underminera systemets säkerhet” och döms till döden i summariska rättegångar.

Nio av offren avrättades kollektivt i staden Shirazs Adelabad-fängelse den 22 september.

Iran är även ett av de få länder i världen som avrättar ungdomsbrottslingar i strid mot internationell lag. Minst fem personer har avrättats i Iran under årets första halvår för brott de begick som minderåriga. Det senaste offret var Zeinab Sekaanvand, som giftes bort som barn. Hon utsattes för misshandel i hemmet och sexuellt våld av sin man. Hon arresterades som 17-åring anklagad för att ha dödat sin man.

Både FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter och Amnesty fördömde avrättningen och uppmanade regimen att upphöra med dessa olagliga avrättningar.

Närmare 80 andra ungdomsbrottslingar sitter idag frihetsberövade i regimens fängelser i väntan på avrättning, enligt uppgifter från FN.

Lördagens manifestationer uppmärksammade även de folkliga protesterna mot regimen som pågår i Iran. Deltagarna uttryckte stöd för folkets frihetskamp och ställde sig bakom deras krav på ökade mänskliga fri- och rättigheter samt demokratiskt regimskifte.

Svensk- och exiliranier uppmanade regeringen och UD att fördöma de ökade avrättningarna i Iran särskilt avrättning av minderåriga.

De krävde även att Sverige och EU ska villkora förbättrade relationer och ökad handel med Teheran med ett omedelbart stopp för avrättningar, tortyr och godtyckliga arresteringar samt frigivning av samtliga politiska fångar.

Detta bildspel kräver JavaScript.