Engagemang

Stödmanifestation i Göteborg för lärare och lastbilschaufförer i Iran

Svensk- och exiliranier samt sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) i Göteborg arrangerade en manifestation på lördagen i solidaritet med lastbilschaufförernas landsomfattande strejk i Iran som pågår sedan den 27 september.

Deltagarna uttryckte även stöd för lärare i Iran i samband med firandet av lärarnas dag i landet. De iranska lärarna har organiserat regimkritiska demonstrationer i flera iranska städer under senaste tiden. Deras protester fokuserar på den omfattande statliga korruptionen och att lärare tvingas leva i fattigdom eftersom de inte får ut sina månadslöner.

Lastbilschaufförernas strejk fortsätter samtidigt för tredje veckan i rad i över 100 iranska städer och 31 provinser. Chaufförerna protesterar mot usla arbetsvillkor, försämrade levnadsförhållanden, dåliga löner samt statlig korruption. De har tagit till sociala medier för att uppmärksamma strejken och framföra sina krav.

Trots detta spenderar regimen och Rouhanis regering miljarder dollar på att rädda Assadregimen i Syrien samt på att stödja terroristorganisationer, som Hizbollah, i Mellanöstern. Regimen ger även revolutionsgardet och andra repressiva säkerhetsorgan miljarder dollar för att de ska kväsa och slå ner de regimkritiska protester som pågår i landet sedan början av 2018.

Svensk- och exiliranier som samlades på Kungsportsplatsen i Göteborg uppmanade regeringen att stödja iranska folkets frihetskamp genom att bryta sin tystnad kring regimens systematiska människorättskränkningar. De krävde att UD fördömer senaste tidens ökade avrättningar samt massarresteringar av tusentals demonstranter under de växande regimkritiska protesterna i landet.