Ekonomi, Folkliga protester

Rouhanis finansminister avsatt medan iranska regimens kriser växer

Iranska regimens parlament avsatte Rouhanis finansminister efter en misstroendeomröstning på söndagen, rapporterar iranska regimens medier.

Masoud Karbasian fick bära ansvaret för landets fallande ekonomi som paralyserats av omfattande korruption och den inhemska valutan, Rials fria fall, under de senaste månaderna.

Iranska regimen står inför flera stora kriser däribland ett kollapsande banksystem, växande arbetslöshet och kännbara prisökningar. Arbetare inom flera sektorer har tvingats leva utan lön och inte kunnat försörja sina familjer, enligt rapporter från Iran till FFFI.

Detta har lett till pågående protester mot regimen över hela landet sedan början av 2018. Dessa regimkritiska protester och arbetarstrejker är de största landet vittnat sedan 2009. De växer för varje dag medan regimen svarar med brutal kväsning, massarresteringar och förföljelse.

Rouhanis finansminister, Masoud Karbasian, förlorade misstroendeomröstningen med 137 röster mot 121. Två ledamöter avstod från att rösta. Den interna maktkampen mellan prästerskapets olika fraktioner intensifierades tidigare denna månad när regimens parlament röstade för att fälla Rouhanis arbetsminister.

Iranska regimens högsta andlige ledare Khamenei erkände i ett tal den 13 augusti att Irans ekonomi vacklar på grund av misskötsel och korruption och inte de amerikanska sanktionerna. Högsta ledaren lade skulden på regimens president Hassan Rouhani och anklagade hans regering för ekonomiskt vanstyre.

“Vi har inte varit förberedda och vi är fortfarande inte förberedda. Den enda person som vi kunde ställa till svars var ekonomiministern. Annars borde presidenten ha ställts inför riksrätt”, sade Elias Hazrati, en ledamot från den så kallade reformistiska fraktionen, Hopp, beträffande amerikanska sanktioner och landets kollapsande ekonomi, enligt nyhetsbyrån AFP.

Situationen i landet har förvärrats sedan USA beslutade att dra sig ur kärnteknikavtalet och återinföra sanktioner mot Iran. Den första omgången av amerikanska sanktioner infördes i början av augusti. Nästa omgång av straffåtgärder träder i kraft den fjärde november och riktar sig mot Teheranregimens oljeexport. USA har sagt att målet är att sänka Irans årliga oljeexport till noll.

Iranska regimens utrikesminister, Javad Zarif, kritiserade USA och anklagade landet för psykologisk krigföring under söndagen.