Ekonomi

Kraftiga prisökningar i Iran i väntan på sanktioner

Priset på guld, bilar och bostäder ökar kraftigt i Iran. Det samma gäller för levnadskostnader och hyror i Teheran som nått nivåer vanliga iranier inte kan ha råd med, enligt rapporter på sociala medier.

De senaste dagarnas ökning kommer efter att regimen inte lyckats stävja den inhemska valutans kraftiga fall. Iranska regimen införde en egen växelkurs på 42.000 rialer för en amerikanska dollar tidigare i april och sade att alla andra växelkurser vara olagliga.

Den “officiella” växelkurs som Rouhanis regering införde syftade till att stoppa rials fria fall. Myndigheterna hotade också att arrestera de valutahandlare och individer som inte respekterar den nya kursen.

Regimen har dock inte lyckats motverka det kraftiga fallet trots trots direkt inblandning och repressiva åtgärder. En dollar kostade strax över 69.000 rialer under måndagen på den icke-officiella marknaden.

Priset på guld har ökat med fyra miljoner rialer sedan förra veckan. Priset på olika bilmodeller har ökat med mellan 20 och 400 miljoner rialer under de senaste tio dagarna, enligt rapporter från Iran.

Samtidigt tar allt fler iranier till sociala medier för att klaga över de kraftiga prisökningarna på bostadsmarknaden. De flesta har idag inte råd att köpa eller hyra hus eller lägenheter, enligt flera användare på sociala medier.

Flera storföretag från Europa och Asien överger nu den iranska marknaden sedan USA drog sig ur kärnteknikavtalet och sade att de gamla sanktionerna mot Teheranregimen kommer att återinföras senare i höst.

Iranska regimens parlament röstade under helgen för att överge alla samtal kring Irans anslutning till FN:s konvention mot finansiering av terrorism. Frågan om Iran ska ansluta sig till konventionen ledde till en hetsig debatt i regimens parlament i förra veckan och har ökat spänningarna mellan prästerskapets olika fraktioner.

USA:s finansdepartement införde sanktioner mot chefen för Irans centralbank i maj för stöd av terrorism och anklagade centralbanken för att finansiera regimens terrorstyrka, Quds-styrkan.